Brödfria burgare – sommarens snackis

Vad krävs egentligen för att få kalla något en hamburgare? Först och främst en biff av malet kött förstås, eller kanske vegetariska råvaror som svamp eller tofu. Men de allra flesta skulle nog hålla med om att även brödet som omsluter biffen är en nödvändig del av burgaren.

Kanske är det därför så många reagerade på bilden som Helsingborgsbon Emelie Hübner lade upp på sin hamburgare i somras.
Det hela började med att Emilie Hübner, som har celiaki, beställde två glutenfria cheeseburgare på en stor amerikansk hamburgerkedja i Värnamo. Efter lång väntan gick hon för att höra var burgarna tagit vägen, men personen i kassan hävdade då att hon redan fått sin beställning. Inte förrän hon lyckats övertala denne om att hon inte alls tagit emot någon mat fick hon till slut sina burgare. En sorglig liten hög med två sladdriga biffar och ost – men utan något bröd.

Två sladdriga biffar
med ost

När Emilie Hübner gick för att prata med personalen ville de enligt henne inte kännas vid hennes glutenfria beställning, samtidigt som de hävdade att hon blivit informerad om bristen på glutenfritt bröd. Blåst på både bröd och vettigt bemötande, med andra ord.
Hon delade med sig av bilden på de brödfria burgarna i Facebook-gruppen Vi med celiaki och om vi säger så här – det kommer nog inte att krylla av hamburgerälskare med celiaki på just den här snabbmatsrestaurangen i Värnamo den närmaste tiden. Av kommentarerna som haglade in framgår också att allergikers erfarenheter av att äta på denna snabbmatskedja skiljer sig stort mellan olika restauranger.
Själv tog Emilie Hübner saken med jämnmod. Hon mejlade huvudkontoret, som snabbt kontaktade den ansvarige restaurangchefen. Denne bad till sist om ursäkt och företaget skickade värdecheckar som plåster på såret. (…)

Text Zandra Zernell