Allergiker och foodie – är det möjligt?

Surdegsbröd, hybridsemlor och franska små bakverk på mjölk, ägg, smör och vetemjöl. De senaste årens frossande i mat- och drycktrender har inte direkt gått i matallergiernas tecken. Kan man ens vara allergisk eller intolerant och samtidigt foodie år 2017?

Jodå, men det gäller att leta på rätt ställe.

Rawfood är en tacksam trend

Ta öl till exempel. Mikrobryggerierna har ploppat upp som svampar ur jorden och intresset för olika slags jäsningar och kornsorter är större än någonsin. Men – att vara ölälskare och ha celiaki är tyvärr inte den bästa kombinationen. Då är det tur att Facebookgruppen Glutenfri öl finns. Där delar likasinnade med sig av tips på nya glutenfria ölsorter, ölprovningar och pubar som serverar glutenfri öl. Det vill säga öl som uppmätts till en glutenhalt lägre än 20 ppm.

En annan av de mer segdragna mattrenderna är surdegsbrödet. Många är nog de hemmabagare som tampats med uppgiften att göra en glutenfri surdegsstart. Och det är klart att det går, lättast verkar det vara att lyckas med rismjöl. Ett av de mer utförliga recepten hittar du på bloggen Nillas kitchen.

Hälsotrenden med så kallad raw food och rawfika är annars en tacksam trend eftersom den både är gluten- och mjölk- och äggfri. Däremot består basen ofta av nötter eller mandlar. Men det går faktiskt även att hitta nötfria recept. På Rawfoodfamiljen.se finns till exempel flera med bovete eller solrosfrön istället för nötter och på bloggen Sannaspaleo.se används riven kokos i många av raw food-recepten.

De äggstinna franska bakverken då? Om du söker på ”macarons” på bloggen Gröntvarjedag.se hittar du ett bra recept på de populära mandelkakorna makroner bakade på kikärtsspad. En mjölk- och äggfri version av trendbakelsen eclair, ett avlångt puffigt bakverk med äggkräm i, är en svårare nöt att knäcka. Åtminstone för den som vill ha ett hyfsat lättföljt recept med ingredienser som går att hitta här i Sverige. Men ett ganska underhållande försök finns här.

Text Zandra Zernell