Thaiköttbullar med nudelwok och limesojasås

Köttbullar med kryddning och tillbehör som för tankarna till Thailand.

Thaiköttbullar

400 g nötfärs
1 schalottenlök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk mald ingefära
1-2 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
1/2 kruka färsk koriander
olja till stekning

Nudelwok:
200 g glasnudlar
3 salladslökar
3 morötter
1 röd paprika
olja till wokning

Limesojasås:
2 msk kinesisk soja
0,5 dl ostronsås
3 msk vatten
rivet skal och juice av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk råsocker
1 krm paprikapulver
1 tsk potatismjöl + 2tsk vatten till redning

Finhacka schalottenlök och koriander och blanda ner i färsen tillsammans med övriga ingredienser. Rulla små bullar och stek dem på järnet på medelvärme. Koka nudlarna i vatten enligt anvisning. Finstrimla salladslök, paprika och morötter. Woka grönsakerna i 4-5 minuter. Blanda ner de kokta nudlarna i grönsakswoken och låt allt bli varmt. Koka upp soja, socker och ostronsås med vatten. Tillsätt rivet skal och juice av en lime och en pressad vitlöksklyfta. Krydda med lite paprikapulver. Red av med lite potatismjöl och vatten.

Foto Colourbox