Mör karré med äppeltouch

Med elgrytan crock-pot lagar du maten på ett enkelt, hälsosamt och roligt sätt. Lägg i köttet, grönsakerna, vattnet, ja allt du vill ha i din maträtt, på morgonen och när du kommer hem efter jobbet är grytan klar. Rätterna lagas på låg eller hög värme, låg är cirka 80 grader och hög cirka 90–95 grader. Grytan värms sakta upp och kan, när tillagningstiden är klar, varmhålla maten ytterligare en tid.

(hög temp 3–4 timmar, låg 5–6)

1 kg fläskkarré
200 g katrinplommon
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk rosmarin
1 msk timjan eller mejram
1 tsk smör (eller annat att steka i)
2 gula lökar
2 dl äppeljuice
3 gröna äpplen
salt, peppar

Stick hål på längden genom fläskarrén och stoppa in så många katrinplommon som får plats, resten läggs i crock-poten. Finhacka eller riv vitlöken och blanda med de färska kryddorna och lite salt och peppar. Klappa in kryddorna runt om karrén. Bryn fläskkarrén runt om i en stekpanna och lägg sedan ner i crock poten. Häll över stekskyn. Skiva upp löken i halvmånar och äpplena i kvartar (urkärnade) och lägg i grytan. Häll över äppeljuicen.

När koket är klart ta ur köttet. Sila skyn och mixa med löken och äpplena red eventuellt med lite maizena.

Servera med exempelvis råstekt potatis samt haricots verts.

Recept Linda Svensson Foto Jens Sølvberg