Ljuvlig jordgubbssorbet

Den här sorbeten går bra att göra utan glassmaskin, rör bara om då och i början av infrysningen.

250 g jordgubbar
2,5 dl vatten
2 dl socker

Koka socker och vatten så att det blir en (helst lite simmig) sockerlag. Ställ in kastrullen kylen till dess att den är sval.

Stavmixa halvfrusna jordgubbar i en bunke. Blanda jordgubbarna med den svalna lagen men häll inte i allt på en gång, smaka av så att det inte blir alldeles för sött. Om du behöver använda all lag eller inte beror på hur söta jordgubbarna är från början. Ibland kan du till och med behöva sockra några teskedar extra om inte den där perfekta sötman infinner sig.

Ställ in bunken i frysen minst en timme.

Häll smeten i glassmaskinen och låt den gå i cirka 35 minuter eller till dess att maskinen nästan slutat att röra sig. Då fryser du in glassen. Om du inte har glassmaskin fortsätter du att ha bunken i frysen men rör om med jämna mellanrum, till dess att konsistensen känns som en ”riktig” sorbet. Då lägger du den i en burk och låter den sedan frysa vidare i frysen.

Recept Recept Mormor Magda Foto Johan Kindbom