Veronica tvättar alltid nya kläder

Hemma hos familjen Flink i Stockholmsförorten Enskede hamnar alla nyinköpta plagg direkt i tvättmaskinen. Sedan barnsben har Veronica Flink varit känslig för kemikalier i kläder.

– Jag har aldrig vetat exakt vilka ämnen som varit orsak till mina besvär. Bara att de alltid dykt upp så snart jag satt på mig ett nyköpt plagg.
Veronica fick redan som liten utslag och rodnader som kliade där plagget suttit. Men att använda kläderna igen efter tvätt innebar inga problem.
Så är det fortfarande.
– Oftast räcker en tvätt i maskin. Men det måste vara med oparfymerat tvättmedel. Och tvätta för hand fungerar inte alls. Köper jag något nytt till garderoben när jag är ute och reser får jag vänta med att använda plagget tills jag kommit hem.

Bomullskläder bäst

Men för vissa textilier hjälper inte ens en tvätt.
– Syntetmaterial klarar jag inte av alls, inte heller ull eller det minsta inslag av ull. Då kliar det alldeles förfärligt.
För Veronica fungerar bomullskläder bäst. Det är särskilt viktigt när det gäller underkläder. Hur fungerar det med blandmaterial?
– Det är lite olika. Bomull blandat med viscos kan jag ha, men absolut inte nylon.
Etiketten med uppgifter om vilka material som ingår studerar Veronica alltid mycket noggrant.
– Ibland måste jag avstå från att köpa ett plagg bara för att det är fel sorts tyg.
Hur går det om du måste prova kläder i affären?
– Det brukar gå bra eftersom det handlar om bara några minuter. Det är först när plagget suttit på ett tag som reaktionen kommer.

Känslig mot metaller

Veronica har inte bett läkare att undersöka exakt vilka ämnen som kan orsaka hennes besvär eftersom de lätt kan undvikas med en tvätt. Men hon är också känslig mot metaller, särskilt nickel, och tror att det finns ett samband med överkänsligheten mot vissa kläder.
Veronica har inte funderat så mycket över hur olika färger i kläderna påverkar henne. Mörka färger sägs vara särskilt allergiframkallande.
– Jag använder mycket svart, men så länge jag håller mig till bomullskläder så verkar det fungera bra. Ekologiska kläder, som blir allt vanligare nu, har jag också provat. Men ännu inte utan att tvätta först.

Kunskap viktigt

Veronica har två barn, en flicka på 14 och en pojke på tio.
– Som tur är har de inte visat tecken på att vara känsliga mot textilier. Men det kanske beror på att jag alltid hållit på och tvättat alla nya kläder som vi köper.
Att få kunskap om nya forskningsrön om kemiska tillsatser och färgämnen i kläder känns viktigt, anser Veronica.
– Absolut måste vi konsumenter bli mer medvetna om vad som kan finnas i kläderna och hur vi kan göra för att i möjligaste mån undvika den sortens kemikalier.
Men tyvärr tror hon att medvetenheten om att kläder kan orsaka allergi ännu så länge inte är särskilt utbredd.
– Kan jag bidra till att frågan uppmärksammas så är det jättebra!

Text Carina Roxström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php