Spår av frustration

Suck. Var på Ica häromdagen och handlade riskkakor. Samma sort som vanligt, men reflexen att läsa innehållsdeklarationen sitter djupt i ryggmärgen. Fast numera måste läsglasögonen på för att det ska gå att läsa vad som står. Till min stora förtret ser jag en ny rad som säger ”kan innehålla spår av soja”. Neej, inte mina riskkakor också! Velar, men köper dem ändå. Livet är en chansning. Än så länge har det gått bra.
Det kan faktiskt vara minst lika frustrerande att det inte står ”spår av”. Var på besök hos min bror som fått en astmamedicin jag inte testat och läste nyfiket i bipacksedeln. Hoppsan, ”Hjälpämnet laktos innehåller små mängder mjölkprotein, vilket kan orsaka allergiska reaktioner”. Har hittills levt i tron att laktos (mjölksocker) i mediciner var helt fritt från mjölkprotein.
Hemma igen konsulterar jag Fass – inser att de flesta av mina mediciner innehåller laktos. Ingen av dem har denna varning. Sherlock Holmes i mig vaknar till liv, eller om det är den grävande journalisten, och jag slår en signal till Läkemedelsverket. Blir lite förvånad av svaret. De kan inte garantera att det inte finns spår av mjölkprotein i läkemedel med laktos, men att det i så fall rör sig om så extremt små mängder att endast väldigt känsliga personer skulle kunna reagera. Typ jag då.
De hänvisar vidare till respektive läkemedelsbolag. Sagt och gjort, jag ringer upp allihop och de är mycket tillmötesgående. Ingen av dem kan dock säga säkert att laktosen i min medicin är fri från mjölkprotein. Men då borde det väl rimligen stå ”kan innehålla spår av”? I en artikel på amerikanska Allergy/Asthma Information Associations hemsida går en läkare igenom några vanliga astma- och allergimediciner och konstaterar att laktosen i dessa innehåller enstaka promille av komjölksprotein.
Som tur var finns det laktosfria alternativ för den som inte vill chansa. Har själv bytt Aerius mot den generiska motsvarigheten Desloratadin, som till skillnad från originalet inte innehåller laktos. Något alternativ till favoritriskakorna har jag däremot inte hittat, än, den som söker skall finna…

Text Susanne Rosén