Sommarens glassar

Havreglass, sojaglass eller glass gjord av ris? Årets utbud av allergivänliga glassar innehåller både fempoängare och några riktiga bottennapp. Allergias smakpanel har slickat i sig pinn- och strutglassar fria från gluten, laktos och mjölkprotein – och korat en vinnare.

Finns det något godare än en svalkande glass en varm och solig sommardag? Förmodligen inte. Då kan det kännas tufft att vara allergiker och tvingas avstå från pinn- och strutglassarna som säljs i kiosker, mataffärer och på bensinmackar.
Som tur är erbjuder flera glasstillverkare även ett antal allergivänliga glassar – glassar fria från laktos, mjölkprotein eller gluten. Hur tillfredställande man tycker att detta utbud är beror så klart på vilken typ av allergi eller överkänslighet man har. För laktosintoleranta finns till exempel ganska många glassar att välja mellan. Mjölkproteinallergiker och de som inte tål soja och baljväxter har det däremot tuffare, eftersom många glassar innehåller både mjölkprotein och soja.
Hur smakar då glass utan laktos, mjölk eller gluten i? Allergia har låtit sex barn med olika slags allergier testa de allergivänliga glassar som säljs styckvis. Från laktosfria pinnglassar till GB:s risglass Rice, som varken innehåller gluten, mjölk eller soja. I särklass populärast blev just Rice, men även Tofuline Päronpinne och den gamla klassikern Oatly jordgubbspinne föll glasspanelen på läpparna.
Sammanfattningsvis hade glassarna gjorda på havre och ris en luftigare och krämigare konsistens än Tofulines glassar, som görs på sojabönor och därmed är lite kompaktare i konsistensen. Mest glassliknande är givetvis de laktosfria glassarna, som ju görs på riktig mjölk och grädde. Ändå var dessa glassar de minst omtyckta, delvis på grund av mjuka och smaklösa rån. Smakpanelens tips till alla laktosintoleranta läsare är därför att satsa på den helt mjölkfria glassen. Eller att äta så mycket de tål av vanlig mjölkbaserad glass.

SMAKPANELEN

David Delgado, 6, tål inte gluten och är känslig mot mjölkprotein.
Sixten Klinth, 9, laktosintolerant.
Kaspar Antonson, 9, laktosintolerant.
Maya Hallengren, 9, tål inte mjölkprotein.
Elma Norberg, 7, tål inte mjölkprotein.
Melvin Ståhl, 6, tål inte mjölkprotein.

GLASSTEST

Fabrikat
Allergiinformation
Allmänt omdöme
Betyg
Kommentarer

1.
Jordgubbspinne

Oatly/Siaglass

Fri från mjölkprotein, laktos och sojalecitin

Klassisk pinnglass gjord på havre som hängt med länge. Populär, framför allt bland de yngre barnen.

Betyg: 4.

Elma: ”Smakar sommar, den här glassen vill jag äta när jag är på landet.”
David: ”Krämig glass.”
Maya: ”Lite för konstgjord jordgubbssmak.”

2.
Päronpinne

Tofuline/GB Glace

Fri från mjölkprotein, laktos och gluten

Päronglass gjord på sojabönor med överdrag av mörk choklad. En glass med lite vuxnare smak.

Betyg: 4.

Maya: ”Chokladen är jättegod, men päronsmaken är lite för mäktig. Konsistensen är lite för tung, jag skulle inte orka äta den här glassen varje dag.”
Melvin: ”God! Päronsmaken är god, men godast är chokladen.”
Elma: ”Lite för mörk choklad.”

3.
Kingis

GB Glace

Fri från laktos, gluten

Laktosfri vaniljpinne med chokladfyllning, krossade chokladbitar och chokladöverdrag. Får godkänt bland testets laktosintoleranta provsmakare. Betyg: 3.

Sixten: ”God choklad, men lite för mycket. Man känner inte så mycket smak av vaniljen.”
Kaspar: ”Lite för mycket bara choklad. Inte jättegod.”

4.
Planes

Triumf Glass
Fri från mjölkprotein, laktos, gluten, ägg, soja och nötter

Dubbelispinne med tuttifruttismak. En läskande isglass som till skillnad från många andra isglassar inte innehåller mjölkprotein.

Betyg: 3,5.

Sixten: ”Inte så mycket att säga, perfekt päronsmak.”
Elma: ”Smakar som päronsplitt, passar när det är kokhett ute! Jag tycker om att det är två pinnar.”
Melvin: ”God päronsmak.”

5.
Juni

Sia Glass

Fri från laktos och gluten

Strutglass med vaniljglass, jordgubbssylt och choklad. Inga ovationer från smakpanelen, varken vaniljglassen eller chokladen smakar särskilt mycket och rånet är knaprigt, men blekt och smaklöst.

Betyg: 2,5.

Sixten: ”Smakar inte så mycket. Lite för söt sylt.”
Kaspar: ”Inte jättegod. Fast choklad och sylt passar bra ihop.”

6.
Rice

GB Glace

Fri från mjölkprotein, laktos, gluten och soja. (Innehåller dock guarkärnmjöl.)

Smakpanelens favorit. En strut med vaniljglass gjord på ris och fylld med chokladsås. Glassen har perfekt luftig konsistens och frasigt rån gjort på majs.

Betyg: 5.

David: ”Godaste vaniljglassen. Luftigare än tofuglassen och lagom mjuk våffla, varken för hård eller för seg.”
Maya: ”Jättegod. Smakar mycket vanilj och lagom mycket choklad.”
Melvin: ”God vanilj och choklad, jag gillar alltihop.”

7.
Blåbärsstrut

GB Glace

Fri från laktos

Strutglass med vaniljglass och blåbärssylt. God vaniljglass men alldeles för mjukt och svampigt rån.

Betyg: 3.

Kaspar: ”God, men inte jättejättegod. Lagom mycket blåbärssylt, men inte så god våffla.”

8.
Jordgubbsstrut

Triumfglass

Fri från laktos

Vaniljglass med jordgubbssylt. En glass med ganska god vaniljsmak men som tappar poäng på våfflan, som är mjuk och smakar som papper.

Betyg: 3,5.

Sixten: ”Jättegod vaniljsmak, men för lite sylt. Struten skulle varit hårdare.”
Kaspar: ”Lagom med sylt.”

Allergiglassar svåra att hitta

Utbudet av allergivänliga glassar har växt de senaste åren och tillverkarna experimenterar med olika råvaror för att hitta en glass som går hem hos allergikerna.
Det stora problemet är att få tag i glassarna.

Ingen kan hävda att utbudet av allergivänliga pinn- och strutglassar är digert. Men något har ändå hänt de senaste åren, eftersom flera av de större glasstillverkarna erbjuder åtminstone ett par glassar som är antingen mjölk-, laktos- eller glutenfria. Dessutom har tillverkaren GB Glace satsat på att ta in en glass helt gjord på ris, som även många av dem som inte tål soja kan äta.
Det stora problemet är bara att dessa glassar inte är helt lätta att hitta. Allergia har pratat med ett flertal glassätare som försökt få mataffärer att ta in allergiglassarna. Ofta utan resultat.
Sia Glass/Oatlys mjölkfria jordgubbspinne säljs exempelvis bara på ett fåtal ställen i Stockholmsområdet. GB:s allergiglassar är lite lättare att hitta, men trots att företagets glassboxar dominerar i landets butiker och kiosker finns glassarna ofta inte här heller. Ursprungligen var det till exempel tänkt att även Tofulines strutglass Toffee, som produceras av GB, skulle varit med i Allergias glasstest. Men enligt GB själva är glassen så svår att få tag i att det inte skulle vara någon idé att ha med den i testet. GB:s mjölkfria glass Rice verkar vara lite lättare att hitta om man letar i Coops och Icas frysdiskar, men det beror ändå helt på vilken affär det gäller och i vilken del av landet man letar. Så frågan är – vill inte tillverkarna att konsumenterna ska köpa deras glassar?
– Det vill vi absolut. Jag vet inte exakt vad det är som gör att de är svåra att hitta, men jag skulle tro att butiker i större utsträckning väljer att ta in glassar som säljer bättre. Vi arbetar dock hårt på att öka tillgängligheten och Rice kommer snart att bli lättare att få tag i även utanför mataffärerna, till exempel på Pressbyrån och 7-eleven, säger Rebecca Sedó Meyer, som arbetar med marknadsföringen av GB:s allergivänliga glassar.
Att Rice kan vara svår att få tag i beror också på att den inte finns med på GB:s glasskarta. Enligt Rebecca Sedó Meyer har GB efter påtryckningar från allergiker nu listat glassen som ”tilläggsprodukt”, vilket innebär att den enkelt går att beställa hem för de butiker och kiosker som är intresserade. Nästa år är chansen dessutom stor att den dyker upp som ordinarie produkt på glasskartan.
Ett annat problem med allergiglassarna är att många tillverkare, till exempel GB, inte kan garantera att glassarna är fria från spår av allergener. Det beror på att vanliga glassar som innehåller till exempel mjölk och nötter hanteras i samma fabriker. En del glassar innehåller dessutom sojalecitin och fruktkärnmjöl, som en del sojaallergiker kan reagera på. Därför är rådet att alltid läsa på förpackningens innehållsförteckning innan du äter av en glass du tror att du tål.
– Med flera av de här ämnena är det som med e-nummer, vi måste ha dem i för att de binder glassen på ett bra sätt och för att de ska få lång hållbarhet och klara transporter. Utan tillsatser skulle glassens kvalitet försämras, säger Rebecca Sedó Meyer.
En sak som är viktig att se upp med är isglassar, som ofta innehåller mjölkprotein. Av GB:s isglassar är det till exempel bara Piggelin som är helt mjölkfri, medan Sias isglassar alla är mjölkfria. Enligt GB beror detta deras isglassar måste innehålla mjölkprotein för att få rätt smak och konsistens. Företaget uppger dock att man kommer att se över utbudet av mjölkfria glassar, till följd av en växande efterfrågan.

Tänk på detta när du köper glass!

– Läs alltid innehållsförteckningen innan du äter glassen. Även glass som du sedan tidigare vet inte innehåller allergena ämnen kan ha fått nya recept. Till exempel fick Astma- och Allergiförbundet gå ut med varningar när nya GB-glassen Calippo shots visade sig innehålla mjölkprotein, trots att Calippo pinnglass då var helt mjölkfri. (Sista meningen går att stryka!)
– Innehållet kan även skilja sig mellan glass som säljs styckvis och storpack av samma glass-sort. Flera tillverkare kan inte heller garantera att deras glassar är fria från spår av allergener, eftersom de tillverkas i samma fabrik som vanliga glassar och det därmed finns risk för kontamination.
– Om du är allvarligt allergisk mot nötter bör du se upp med glass som innehåller choklad eller är chokladdoppad, eftersom det kan finnas spår av nötter i chokladen.
– Det är lätt att utgå från att det inte finns någon mjölk i sorbet och isglass men flera glasstillverkare, till exempel GB, har mjölkprotein i sina isglassar.
– Många tillverkare har detaljerad allergiinformation på sina hemsidor, där du kan få information om glassen innehåller soja, mjölk/laktos, nötter, jordnötter, gluten eller ägg. Men du bör ändå alltid dubbelkomma innehållsförteckningen på förpackningen, så att ingenting har ändrats.

Text Zandra Zernell