Stekt ägg utan ägg

Smått & Gott. Lura ögat och bjud på rätter som inte är vad de ser ut att vara, till exempel en stekt-ägg-macka utan en gnutta ägg.

Ingredienser

Gulan
1 medelstor potatis
2 msk mjölkfritt smör
1 krm svart salt, Kala Namak
1 tsk gurkmeja
1 tsk växtbaserad grädde
1 tsk näringsjäst

Vitan
0,5 dl kokosdryck
0,5 dl rismjöl
2 msk vatten
2 stora nypor svart salt, Kala Namak
olja att steka i

Tillagning

Gulan
Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka tills den är genomkokt. Häll av och tillsätt resten av ingredienserna till gulan och mixa med stavmixer till en slät smet. Smaka av och tillsätt mer salt och gurkmeja efter smak. Om du vill ha gulan mer rinnig så tillsätt mer grädde.

Vitan
Blanda alla ingredienser till vitan i en skål (den ska vara ganska vattnig). Värm en nonstickpanna och häll i cirka 1 msk olja. Häll i cirka 2 msk av blandningen till vitan, försök hälla den så att den blir ganska tunn annars blir den lätt mer som en pannkaka, och stek under ett lock i cirka 30 sekunder. Häll sedan på en klick av gulan och stek under lock i ytterligare cirka 30 sekunder. “Ägget” är klart när det börjat bli krispigt i kanterna.
Använd en platt stekspade för att flytta “ägget” från pannan. Servera på en smörgås, som en del av en engelsk frukost eller ät precis som det är.

Tips: Svart salt, Kala Namak, finns att köpa bland annat i webbutiken jordklok.se.

Skriv ut

Recept Andrea Hanson/Wonder VeganFoto Andrea Hanson/Wonder Vegan

Hitta fler recept som innehåller: