Prinsesstårta med sockerpasta

Bakat. En prinsesstårta med sockerpasta som marsipan.

Ingredienser

Allergivänlig marsipan”, sockerpasta
ger cirka 0,5 kg
4 msk kallt vatten
1 msk gelatinpulver
1 msk matolja
1,5 dl vit baksirap
cirka 15 dl florsocker (börja med en mindre mängd och tillsätt florsocker tills degen känns lättarbetad)

Tårtbotten
50 g mjölkfritt margarin
1 dl hett vatten
2 ägg
2 dl socker
3 dl fin glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
mjölkfritt margarin och glutenfritt ströbröd till formen

Vaniljkräm
3 dl havremjölk
3 msk socker
3 msk Ekströms kokmarsán
0,25 tsk vaniljsocker

Grädde”
3 gelatinblad
2 dl vispbar vaniljsås av havre
2 tsk vaniljsocker

Tillagning

Allergivänlig marsipan”, sockerpasta
Lös upp gelatinet i vattnet över vattenbad. Blandningen får inte koka, utan ska bara smälta till en klar vätska. Häll i matolja och sirap när gelatinet smält. Mät upp florsockret i en skål, och häll i vätskeblandningen. Blanda för hand– elvisp och liknande förstör degen.
Knåda sockerpastan tills den känns slät och lättarbetad. Tillsätt florsocker om degen känns mycket kladdig, men det är bättre med för lite socker än för mycket, eftersom degen stelnar med tiden.
Vira in degen noggrant i plastfolie, och förvara den mörkt och svalt i en lufttät burk i rumstemperatur. Allra bäst blir sockerpastan om den får ligga till sig några dagar innan den skall användas. När du knådar ut den ”mjölar” du den med florsocker och kavlar ut tårtlock eller formar figurer beroende på vad du tänkt ha den till. Det går också att färgsätta sockerpastan med karamellfärg. Till mindre mängder är det enklaste att blanda någon droppe karamellfärg med redan färdig deg, men ska du färga större mängder kan det vara lättare att få jämn färg genom att droppa i färgen i vätskan innan du rör ner florsockret.
Lägg inte på sockerpastan på tårtan förrän några timmar innan du ska servera den. Om du behöver förbereda tårtan kan du pensla baksidan av sockerpastan med smält mjölkfritt margarin innan du lägger på den, så suger den inte åt sig vätska ur tårtan.

Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt . Smält margarinet i det heta vattnet. Blanda mjölmixen med bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det i äggsmeten. Tillsätt det smälta margarinet och vattnet. Smörj och bröa en form med glutenfritt ströbröd. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
Låt svalna. Ställer man in tårtbottnen i frysen i en halvtimme blir den mindre smulig sedan. Dela bottnen i två lager

Vaniljkräm
Blanda havremjölk, socker och kokmarsánpulver i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ett par minuter. Låt svalna under lock.

”Grädde
Blötlägg gelatinbladen i en kastrull med kallt vatten i cirka 5 minuter. Häll av vattnet och smält gelatinet på mycket svag värme. Låt svalna. Häll vaniljsåsen i en bunke. Tillsätt vaniljsockret. Vispa med elvisp ett par minuter. Häll i gelatinet och vispa ytterligare några minuter. Låt stå i kylskåp i minst 20 minuter.

Lägg vaniljkräm och cirka 2 dl sylt på det understa lagret. Lägg på den andra halvan och stryk ut den vispade vaniljsåsen över detta lager.

Skriv ut

Recept Susannah ElersFoto Susannah Elers

Hitta fler recept som innehåller: