Med känsla för möjligheter

Ett nytt år och oskrivna blad i kalendern. En känsla av både frihet och möjligheter! Det behöver dock inte gå många dagar förrän raderna fylls med tider för möten, intervjuer, besök, deltagande vid konferenser och uppvaktningar. Lite mindre frihet – men möjligheterna kvarstår, ja kanske till och med ökar. Har din förening bokat besök av någon ledamot i Förbundsstyrelsen till årsmötet? Annars finns ännu möjlighet att göra det, välkomna med förfrågan. En större Allergikonferens, med inriktning mot politiker och profession, kommer att ske 29 mars. Intresserade medlemmar är förstås också välkomna och till ett rabatterat pris.

I dag kom senaste Föreningsnytt i min inkorg. Utskicket innehåller statistik om förbundets medlemsantal som tyvärr gått ner något under 2016. Vissa föreningar blomstrar, attraherar nya medlemmar och är livskraftiga gällande både engagemang och evenemang. Andra föreningar har tappat lite ork och energi. Kanske har man en styrelse som är till åren kommen och inte orkar som förut eller så har hälsan svikit, vilket ofta ger samma resultat. Vi ser även föreningar som varit trötta men lyckats vända trenden och fångat nya styrelsemedlemmar med ny energi och arbetslust. Bemannat kansli, familjestöd och roliga medlemsaktiviteter sägs vara ett vinnande koncept. Vi har mycket att lära och inspireras av hos varandra och det hoppas jag ni tar tillfället till vid årets föreningskonferens i maj. Se till att anmäla dem i föreningen som har mest ork och energi just nu så tar de säkert mycket med sig hem tillbaka. Inbjudan kommer!

På förbundskansliet pågår redan planering för allt praktiskt inför föreningskonferensen och både vid kansliet och i styrelsen diskuteras innehåll och utformning. I år vill vi gärna få input från er i föreningarna om vad ni mest skulle uppskatta gällande innehållet. Det är ju er konferens, er möjlighet att möta varandra och dela erfarenheter, få tips, råd och stöd samt lite ny kunskap som vi på förbundsnivå kan erbjuda.  Hör av er med önskemål till Niklas Olin, helst via mejl till niklas.olin@astmaoallergiforbundet och annars via telefon 08-50628207.

En mycket glädjande nyhet nådde mig också de senaste dagarna. Vår medlemsgård Södergården har ökat sin beläggning med hela 19 procent under 2016. Kanske har du och din familj valt att besöka den just då eller har din förening kanske valt att förlägga ett läger eller en rekreationshelg där? I så fall vill vi varmt tacka er. En förutsättning för att ha vår medlemsgård kvar är förstås att den används.

Jag önskar er en frisk vår!

Text Maritha Sedvallson, förbundsordförande