Julkalender-astma

Min mamma berättade just att julkalendern kritiserats för hur dom ”gett” den typiskt rädda och ängsliga karaktären astma. Så fort det blir läskigt åker ”sprayen” fram och det puffas hej vilt.

I dagens avsnitt hamnade barnen fel via en portal, det krävde fem puffar på rad. Jag satt och tänkte saker som ”oj, den ungen måste bli superdarrig nu” och ”det skulle nog behövas en bättre förebyggande medicinering i det här fallet” haha, till julkalendern! Märks det att jag levt med astma sen jag var liten?

Men på riktigt så är det tråkigt med den typen av ihopblandningar tycker jag. När en sjukdom eller liknande förknippas med en egenskap eller ett attribut. Överviktig = lat, blond och snygg = korkad, glasögon = smart osv.

Jag har sett just det här astmagreppet förr, det känns som en referens till åttiotalets filmer, där varje gäng skulle ha en liten ”fegis”. Jag kan tänka mig att det blir praktiskt, humoristiskt och bra i bild när nån drar fram inhalatorn för att liksom understryka sin skörhet och läskigheten i situationen. Jag känner mig inte kränkt personligen, egentligen älskar jag den typen av filmer, och hade nog inte tänkt på det så mycket själv. Mina barn har mest tyckt att det är kul att se sin egen medicin på tv. Men för äldre barn kan jag fatta att det blir jobbigt. Att ha astma har ju ingenting med din personlighet i övrigt att göra. Jag gissar att många är trötta på bilden av astmatiker som svaga, hålögda och räddhågsna. Vad säger du?

Comments are closed.