– Jag vill se en tydligare märkning

Hemma hos Roger Oscarsson hamnar många nya strumpor i soptunnan. Och börjar barnbarnen blåsa ballonger går han diskret ut ur rummet.

Efter ett stimmigt barnkalas skulle Roger Oscarsson och hans fru smälla alla de ballonger som fyllde golvet. Men efter att ha trampat sönder ett 50-tal ballonger fick han kraftig klåda över hela kroppen, rödsprängda ögon och svårt att andas.
–– Jag var tvungen att gå utomhus. Jag fick sitta i friska luften och lugna ned mig. Efter ett tag så gick besvären över.
Roger Oscarsson har IgE-medierad latexallergi och han fick sin diagnos i mitten av 90-talet. I kontakt med naturgummi kan han få nässelutslag, hösnuva, svullna ögon, astma eller i värsta fall en anafylaktisk chock. Det står inskrivet i alla hans patientjournaler att vare sig läkare eller tandläkare får använda några latexmaterial i hans behandling och i plånboken ligger ett informationskort om allergin.
–– Jag har lärt mig med åren – allt som är elastiskt, blankt eller klistrigt ska jag vara försiktig med. Och känner jag klåda eller problem med ögonen går jag undan.

Klister på kuvert

Roger Oscarsson är också allergisk mot kolofonium, som också kallas natur- eller tallharts. Kolofonium är en restprodukt från pappersindustrin som används för att göra saker klistriga, blanka eller vattentåliga. Rogers kolofoniumallergi upptäcktes på 80-talet när han jobbade på Posten med att sortera brev. Just kuvert med kladdig klisterremsa är en produkt som är känd för att innehålla kolofonium, och diagnosen ställdes efter ett lapptest på ryggen.
Det är en marig allergi, eftersom de som butiksanställda sällan kan svara på om en produkt innehåller kolofonium. Det är också dåligt redovisat i innehållsförteckningarna – jag har aldrig sett det angivet.
Plåster, såpa, målarfärger, lim och klisterremsor på till exempel post-it-lappar är exempel på produkter som kan innehåll kolofonium och som Roger har lärt sig att undvika. Smink är en annan känd källa.
För Rogers del är det ett typiskt vardagsproblem att hitta användbara strumpor, eftersom fel sort kan ge stora besvär på underbenen. Att länge sitta vid ett skrivbord som städats med fel medel är också en fälla.

Såren gör ont

Eller så är det något helt oväntat som ger reaktioner.
–– Det händer titt som tätt att jag råkar exponera mig för något jag inte tål. Då får jag oerhört kliande eksem som kan bli till stora sår när jag inte klarar av att låta bli att riva i dem. Eller så får jag stora svullnader i ansiktet. Jag går alltid till jobbet även om jag ser helt hemsk ut, så jag blir inte sjukare än att jag kan fungera i vardagen – men såren gör ont och jag får alltid svara på frågor från folk som kan bli ganska chockade då de ser mig. Jag skulle vilja se tydligare märkningar kring framför allt kolofonium, som verkar vara dolt i många produkter.
Som liten hade Roger Oscarsson en rad allergier. Till exempel fick han svåra böjveckseksem av pälsdjur och att äta äpplen eller körsbär kändes obehagligt i munnen. Fisk var en ren plåga: det kliade kraftigt i munnen, ända ned i svalget. Ändå blev han en gång tvingad att äta upp en rejäl fiskportion, något som gav svår andnöd. Han hittades avsvimmad utanför huset, en skrämmande händelse både för Roger själv och för hans familj.
–– Efter det slapp jag äta fisk. Annars var mina allergier inget som ägnades någon större eftertanke – folk i gemen hade mycket låga kunskaper om allergier där jag växte upp, i Jämtland på 50-talet. Det flesta tyckte nog att jag helt enkelt skulle bita ihop.

Text Annika Lund

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php