Håll kvalstren borta

Under hösten och vintern ökar problemen med kvalsterallergi i södra Sverige. Men med några enkla knep går det att själv få ner mängden kvalster i hemmet.

Det är framför allt i södra Sverige som det lilla spindeldjuret som lever på människans hudavlagringar finns. I höjd med Linköping börjar de försvinna och i norra delarna finns de inte alls. Det beror på klimatet och att kvalster frodas där det är varmt och fuktigt.
Kvalsterallergiska människor hittar man dock i hela landet men eftersom det inomhuslevande djuret endast finns söderut är det också bara där som folk har besvär. I stora delar av Europa, Asien och Nordamerika är det däremot ett stort problem. Och när man pratar om kvalsterallergi är det framför allt husdammskvalster som avses.
Under sommaren, när fönster och dörrar ofta står öppna torkar fukten upp och kvalstren vädras ut. Sen dyker de upp igen under hösten och vintern. De trivs särskilt bra i våra sängar och i gamla stoppade möbler.
De vanligaste symtomen är nästäppa, nysningar och rinnande ögon, framför allt på morgonen. Nästäppan kan i sin tur göra att man sover dåligt på natten. En del får även astmabesvär. Har man de här symtomen och misstänker kvalsterallergi bör man innan medicinering sätts in, börja med att sanera sitt hem. Och det görs lättast i två steg:

Steg 1

– Ta för vana att vädra och lufta sängen innan du bäddar.
– Tvätta lakan ofta, gärna en gång i veckan i 60 grader.
– Tvätta kuddar och täcken regelbundet.
– Prova kvalsterskydd runt madrass, täcke och kudde, särskilt om du har yngre barn med besvär.

Steg 2

– Byt ut gamla sängar, täcken och kuddar mot nya.
– Undvik gamla stoppade möbler som fåtöljer, soffor etc. De kan vara fulla av kvalster.
– Lämna inte kvar sängkläder, täcken och kuddar i sommarstugan över vintern.

Har man efter steg 1 fortfarande besvär kan man testa nässpray med kortison eller antihistamintabletter om problemen kommer från huden. Numera finns även en vaccinationstablett för de med svår kvalsterallergi. Det kan också vara en god idé att kontrollera att ventilationen i bostaden fungerar som den ska. Luftfuktigheten inomhus bör vintertid inte vara mer än 45 procent.

Källor: Lars-Olaf Cardell, professor och överläkare vid öron-, näs- och halskliniken på Karolinska universitetssjukhuset. Astma- och Allergiförbundet.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox