En ovanlig bröllopsgåva


Efter tjugo år tillsammans slog Jenny och Jörgen Eriksson till och gifte sig. Men istället för brödrostar och vaser tog paret tillfället i akt att önska sig donationer till barnallergifonden. Pengarna hoppas de ska hjälpa allergiska barn att få en bättre vardag.

Efter en mulen start på dagen tittade solen fram när brudparet klev ut på trappan till Stensele kyrka i Storuman. Efter tjugo år tillsammans blev Jenny och Jörgen Eriksson äntligen äkta makar den 12 september.
– Vi förlovade oss redan 1996, men att gifta oss har liksom inte blivit av. Graviditeter och småbarnsår har kommit emellan och åren har gått. Men nu kände vi att nu slår vi till, säger Jenny Eriksson.

Inga brödrostar
Paret önskade sig en stor fest med mycket folk och trevlig stämning. Och med strax över hundra gäster, liveband och dans till två på natten blev det precis som de hoppades. Men paret hade även en annan önskning. Istället för att få brödrostar och vaser valde de att önska sig donationer till barnallergifonden i bröllopspresent.
– När vi pratade om vad vi ville önska oss kom donationsidén ganska omgående upp. Det har bara varit positiva reaktioner på det, men några gäster blev nog lite förvånade. Donationer i bröllopsgåva hör ju inte till vanligheterna, säger Jenny Eriksson.
Det är framförallt äldsta dottern Marias svåra pälsdjursallergi som ligger bakom valet av bröllopspresent. Kampen för att hon ska kunna gå i skolan har varit tuff.

Kan pengarna bara hjälpa ett barn till så har vi i alla fall gjort det

– Vi har ju skolplikt i Sverige, men det finns ingen lagstiftning som hjälper allergiska barn att kunna vistas i skolmiljö. Under Marias första skolår var hon jämt sjuk och påverkad av sin allergi. Trots att vi informerade och vädjade till föräldrar och elever om vad de kunde göra för att underlätta för Maria så var det ändå flera år där hon aldrig gick en hel vecka i skolan. Det räckte med att en person kom till skolan med en tröja full av katthår så tvingades hon gå hem, säger Jenny Eriksson.
I dag lever dottern ett mycket annorlunda liv efter tre och ett halvt år av tuff hyposensibilisering, alltså en allergivaccination. Numera klarar hon av att gå hela dagar i skolan och orkar hitta på saker efteråt också. Men när det har var som svårast så har stödet från astma- och allergiförbundet betytt mycket för familjen.

Vill tacka
– Maria drabbades av ett utanförskap och kände att ingen tog henne på allvar. Som förälder blir man arg, ledsen och besviken när ingen verkar vilja hjälpa ens barn att må bra. Då har stödet från förbundet betytt mycket för att orka. De har framförallt peppat och väglett oss samt försett oss med bra material om pälsdjursallergi, säger Jenny Eriksson.
Bröllopsdonationerna är paret Erikssons sätt att säga tack för det stöd de fått genom åren. Men också ett sätt att samla in pengar till en sjukdom som det inte anordnas tv-sända insamlingsgalor för.
– Kan pengarna bara hjälpa ett till barn som är i Marias situation så har vi i alla fall gjort det. Min förhoppning är att hjälpa förbundet att sprida kunskapen om allergier och i slutändan få till en lagstiftning som hjälper barn att få rätt att vistas i skolan. För trots att alla har någon relation till astma och allergier så är okunskapen i samhället ändå stor, konstaterar Jenny Eriksson

NAMN: Jenny och Jörgen Eriksson
ÅLDER: 39 och 46 år
BOR: På en gård strax utanför Hoting i Ångermanland
YRKE: Egna företagare
FAMILJ: Sonen Lars och döttrarna Maria och Emma.
ALLERGIER: De två äldsta barnen är pälsdjursallergiker och Jörgen är allergisk mot pollen, stenfrukter och nötter. Yngsta dottern hade tidigare astma.

Text Audrey Erath Foto Privat