Byggtips i podd om kemikalier

I ”Kemikaliepodden” kan du som konsument få tips och information om en mängd olika produkter och vad man bör tänka på. Senaste avsnittet handlar om hur man bygger och renoverar kemikaliesmart.

Kemikalieinspektionens samtalspodd ”Kemikaliepodden” har funnits sedan 2016 och har bland annat avhandlat ämnen som E-handel, kemikalier i leksaker och båtbottenfärg. I det senaste avsnittet (nr 11) intervjuar programledare Kristina Falk Törnqvist utredaren Erik Gravenfors om hur man kan bygga och renovera hus på ett så kemikaliesmart sätt som möjligt.
De tipsar bland annat om att det är bra att välja miljöbedömda produkter, exempelvis märkta med Svanen. Inom byggområdet finns dessutom speciella system som bedömer hälso- och miljöegenskaper hos byggprodukter där BASTA, Byggvarubedömningen och SundaHus är störst. Dessa kan man söka fram på internet för ytterligare information.

Begär information i butiken

För att ta reda på vad en produkt innehåller, och om innehållet finns upptaget på den så kallade Kandidatförteckningen (lista över särskilt farliga ämnen), kan man med fördel använda en blankett som finns Kemikalieinspektionens hemsida. Blanketten lämnas sedan till butiken som då har 45 dagar på sig att lämna ut information om produktens innehåll.
I programmet pratar de också om att måla och tapetsera. Hur länge bör man vänta innan man flyttar in ett nymålat sovrum? Och vad är egentligen bäst, måla eller tapetsera?
– Det är svårt att svara exakt på men man bör vänta ett antal dygn innan man flyttar in så att det mesta emissionerna av flyktiga ämnen klingat av, säger Erik Gravenfors, men poängterar samtidigt att det finns farliga kemikalier som inte luktar, även om en stark lukt ofta är en indikation på emission.
– Både tapetlim och målarfärg kan innehålla allergiframkallande ämnen, därför går det inte att säga att det ena skulle vara bättre än det andra, konstaterar han.

Tusentals ämnen inomhus

De kemikalier som hamnar i luften är ofta en kombination av olika faktorer, som fukt, ventilation, torktider och innehåll av flyktiga ämnen i produkten. En typisk inomhusmiljö kan innehålla över 6000 organiska ämnen, berättar Erik Gravenfors, varav cirka 500 kommer från byggprodukter. Resten kan komma från mänsklig verksamhet som matlagning, eldning eller produkter vi använder i badrummet.
– Hur man kombinerar olika byggprodukter är en jätteviktig parameter. Själva byggprocessen är faktiskt avgörande för vilka ämnen som hamnar i luften.

Lyssna på programmet här.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox