Giftfria barn leka bäst

Giftiga kemikalier har visat sig ha effekt på många sjukdomar, bland annat allergier och luftvägssjukdomar. Och mest utsatta är barnen.

Bromerade flamskyddsmedel, ftalater, organofosfater och perfluorerande ämnen har hittats i damm och luft i svenska förskolor.– – Visserligen finns gränsvärden, men de tar bara hänsyn till varje ämne för sig, inte den cocktail av ämnen vi möter i vår vardag. Dessutom grundar sig värdena i många fall på föråldrad kunskap, säger Ylva Grudd från Naturskyddsföreningens kemikalienätverk.
Barn är mer utsatta för farliga kemikalier än vuxna. Barn kryper bland dammet på golvet, de stoppar saker i munnen. Barns metabolism av främmande ämnen skiljer sig från vuxnas och varken deras hormonsystem eller immunsystem är fullt utvecklade.

Barnens vardag
Under förra året besökte aktiva inom Naturskyddsföreningens kemikalienätverk 129 avdelningar på förskolor i 41 kommuner för att kolla upp hur barnens vardag egentligen ser ut. Inventeringen visar att material som är kända för att läcka skadliga kemikalier är vanliga på många förskolor. Det handlar bland annat om leksaker av mjuk plast, gammal elektronik som används som leksaker, förkläden av PVC och att barnen får mat från metallkonserver.Undersökningen visar att det behövs en mer träffsäker lagstiftning, men det finns många saker som kan göras direkt.

Giftbanta förskolan

1. Gallra bland plastleksakerna
Rensa bort mjuka plastleksaker som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta ftalater som misstänks kunna störa hormonsystemet. Just den här sortens kemikalier är barn extra känsliga för. Gallra samtidigt ut leksaker som luktar plastigt eller känns lite kladdiga eller hala när du tar i dem.

2. Nobba lek-elektronik
Plocka bort gamla mobiler, uttjänta tangentbord och annan elektronik som hamnat i leksakslådan. Prylar som inte är tillverkade för att vara leksaker har inte lika hårda miljökrav som äkta leksaker och kan därför innehålla mer farliga ämnen. Detta gäller särskilt gammal elektronik.

3. Skippa skumgummi
Undersökningar visar att prylar av skumgummi ofta innehåller bromerade flamskyddsmedel. Rensa bort.

4. Låt barnen gosa giftfritt
Tvätta nyinköpta gosedjur innan de får barnens kärlek. Passa på att tvätta annan nyinköpt textil också.

5. Maxa ekomaten
Ju mer ekologisk mat barnen får desto bättre. Ekomaten innehåller mindre rester från bekämpningsmedel.

6. Skrota konserverna
De flesta metallkonserver har en ytbehandling på insidan som kan släppa det hormonstörande ämnet bisfenol A till maten. Kartongförpackningar är ett bättre val.

7. Värm utan plast
Att mikra mat i en plastbytta går snabbt. Men när plasten värms upp kan skadliga kemikalier släppa och hamna i maten. Undvik det genom att värma maten i en porslinsskål. Eller värm i rostfri kastrull och servera på porslin. Förvara också maten i annat än plastkärl.

8. Handskas rätt med maten
Undvik plasthandskar av vinyl. Undersökningar visar att de flesta av dessa handskar innehåller höga halter hormonstörande ämnen som kan överföras till maten och barnen. Om personalen behöver använda handskar är andra material, som till exempel nitril, bättre.

9. Byt blöja utan skumma kemikalier
Kolla om skötbord innehåller skumgummi eller har överdrag av PVC-plast. Byt ut om möjligheten finns. Om personalen använder handskar är tipset att skippa vinyl även här.

10. Låt barnen slumra sött
Hitta alternativ till sovmadrasser med skumgummi eller PVC-överdrag. Tvätta nyinköpta frottéöverdrag, kuddar, filtar och lakan.

11. Superviktig städning
Många av miljögifterna samlas i dammet där barnen leker. Särskilt de minsta barnen får i sig miljögifter via dammet. Dammtorkning och moppning av golven några gånger i veckan är bra. Det ska göras när barnen inte är i lokalerna eftersom dammet rörs runt i luften under städningen. Ett snabbt korsdrag när man städar är heller inte fel.

12. Heja på handtvätt
Damm fastnar på barnens händer. Eftersom barn gillar att stoppa händerna i munnen är handtvätt ett effektivt sätt att minska till exempel flamskyddsmedel i kroppen, visar studier.

13. Peppa parfymfritt
Barn bör undvika doftande produkter eftersom det kan framkalla allergier. Miljömärkta och parfymfria städprodukter, tvål och tvättmedel är bäst. Doftspray är tabu.

Rapporterna ”Operation Giftfri Förskola – tips till förskolor och föräldrar” och ”Operation Giftfri Förskola – tips till kommuner” finns på www.naturskyddsforeningen.se.

Text Lena Granström