Ugnsbakade rotfrukter och grönsaker

Kombinera palsternackor, morötter, grön sparris, cocktailtomater (eller små rättikor). Ugnsbaka dessa och du får ett bra tillbehör till köttbiten, kycklingklubban eller till det vegetariska.

0,5 kg späda palsternackor
0,5 kg späda morötter
0,5 kg grön sparris
15 cocktailtomater eller små rättikor

1 dl oliv- eller rapsolja
1 tsk flytande honung
1 tsk salt

Skölj sparrisen och skär bort lite av den tjockare delen om den ser torr och träig ut. Skär sparrisen på längden i tre bitar. Skölj och borsta morötter och palsternackor. Är de späda behöver de inte skalas. Dela i halvor på längden. Placera alla rotfrukter och grönsaker i en ugnspanna. Blanda oljan med honung, salt och peppar och pensla. Baka i ugnen vid 200 grader i 20-30 minuter. Spadet i lergrytan kan också användas att pensla med.

Recept Matilda Göransson Foto Kent Jardhammar