Färskpotatissallad

Finns det någonting somrigare i matväg än en färskpotatissallad?

30-35 små potatisar (färskpotatis eller sparrispotatis, Ratte är en god sort)
1 dl mild ljus vinäger
3 dl god olja
0,5-1 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
0,5-1 tsk socker
0,5-1 dl hackade örter (gräslök, dill, körvel eller basilika)
1 knippe rädisor
1 kruka vattenkrasse
ärtskott eller ruccolasallad

Skölj och koka potatisen i saltat vatten. Är skalen tunna och fina behöver den inte skalas. Häll av kokvattnet och ånga av potatisen. Skär i halvor eller klyftor. Blanda ingredienserna till salladssåsen. Tillsätt örterna sist. Häll såsen över den varma potatisen. Låt den svalna av.
Skölj rädisor, krasse, ärtskott och sallad. Lägg upp potatisen på ett stort fat och arrangera rädisor och det gröna runtom. Ringla över resten av salladssåsen.
Istället för odlat grönt kan man söka i naturen efter löktrav, ramslök, späda maskrosor.

Recept Matilda Göransson Foto Kent Jardhammar