Tatueringsfärger innehåller förbjudna ämnen

Läkemedelsverket har granskat 34 färger för tatuering och permanent makeup och kontrollerna visade att 12 färger innehöll förbjudna ämnen misstänkta som cancerframkallande, mutagena, reproduktionstoxiska, allergiframkallande eller med för höga halter av föroreningar.

– Vi ser allvarligt på detta och har sett till att färgerna plockats bort från marknaden. Det är viktigt att den som funderar på att tatuera sig alltid frågor sin tatuerare om färgerna uppfyller reglerna. Vi kommer att fortsätta med vår kontroll av tatueringsfärger på den svenska marknaden, samt fortsätta att stödja kommunerna och deras kontroller av tatueringsfärger, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket ansvarar tillsammans med landets kommuner för att kontrollera att företagen följer reglerna. Läkemedelsverket ansvarar också för att ge vägledning om reglerna för tatueringsfärger till kommunerna.
Till Läkemedelsverkets register finns runt 2100 tatueringsfärger anmälda. På Läkemedelsverkets webbsida finns information gällande regler samt råd till konsumenter som funderar på att tatuera sig.

Foto Colourbox