Sommar och solsken

Hur har du det med ljuset och sommaren? Är du glad och lycklig när det blir vår och sommar, eller känns det bara jobbigt? Det är ju lite olika det där. Vissa får vårkänslor av de ljusa kvällarna, andra får vårdepression. En del älskar grönskan medan andra inte tål den. Det vet vi.
Men jag visste inte att själva solen kan ge allergi. Allergia har träffat Johanna Mattsson. Hon berättar att hon blir sjuk av solljus. Johanna får allvarliga reaktioner av solens ultravioletta strålning. Hon är tvungen att stanna inne när solen skiner. Läs mer på sidan 4.
Huden är ett känsligt kapitel. Den ska tåla påfrestning både utifrån och inifrån. Petra Reimers har hudceliaki. Det innebär att gluten i maten ger henne eksem. Hon tål inte minsta spår av gluten så hon äter en väldigt strikt kost. Läs mer på sidan 24.
Glutenintolerans påverkar alltså inte enbart magen. Det har också visat sig vara kopplat till flera andra sjukdomar som till exempel diabetes. Vi skriver mer om det på sidan 26.
Hur du än har det med sol och ljus hoppas jag att du får en riktigt skön sommar! Kanske får du njuta av en glass då och då? De coola ungarna på omslaget har hjälpt Allergia med ett smaktest på sommarens allergianpassade glassar (sidan 17). Vissa av glassarna fick riktigt bra betyg. Ut och fråga efter dem i butikerna!

Text Annika Olsson