Vit chokladmousse

Sött. En perfekt, lagom söt, avslutning på en middag. Ser elegant ut om du serverar den i fina små glas.

Ingredienser

0,5 dl växtdryck
0,75 dl växtgrädde (soja går bra att använda den vispbara varianten, använder du havre ta hellre den som är gjort för uppvärmning)
1 msk socker
2 g agar agar
250 g vegansk vit choklad
1 dl vispbar växtgrädde
2 dl valfri sylt

Garnering
Färska bär, mynta, citronmeliss, riven choklad

Tillagning

Häll upp växtdryck, växtgrädde och agar agar i en kastrull. Vispa ut agarpulvret. Låt stå i 10 minuter. Förbered under tiden sex serveringsglas och portionera ett tunt lager sylt i botten av varje glas. Vispa upp växtgrädden som sparas tills senare.
Tillsätt sockret i agar agarvätskan och koka upp. Häll den varma vätskan över den vita chokladen och mixa med en stavmixer tills den blir slät. Vispa upp den med elvisp på hög hastighet i cirka 1 minut. Chokladkrämen ska gå ned i temperatur och blir lite luftig.
Häll en tredjedel av den tidigare vispade grädden i chokladblandningen och rör ihop snabbt med en slickepott, tillsätt resterande grädde och blanda tills den är slät.
Agar agar sätter sig fort när den kommer under 40 grader så arbeta snabbt när grädden blandas med choklad och agarkrämen. Du behöver inte röra försiktigt utan det är viktigare att den blir jämn och slät snabbt. Portionera moussen i de förberedda glasen och låt den vila i kylen i 2–3 timmar. Garnera med färska bär, örter och riven choklad eller låt din fantasi ta över.

Skriv ut

Recept Green PralineFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: