Rispuddingar med bärsås

Smått & Gott. Havtornsbären ger en härlig, nästan orange färg och har en alldeles egen smak. Nu odlas bären och produkter på havtornsbär finns ute i butikerna. Tar du istället vilda hallon får du den julrödaste såsen och samtidigt en ljuvlig sommarsmak.

Ingredienser

1,5 dl grötris
0,5 tsk salt
3 dl vatten
6-7 dl mjölkersättning
1 tsk grovstött kardemumma
2-3 msk socker
9 blad gelatin (5 blad om puddingarna serveras i små skålar utan att stjälpas upp)

Bärsås
0,5 kg färska eller frysta bär (1 liter)
socker
0,5-1 dl vatten

Tillagning

Blanda ris, salt och vatten i en kastrull. Koka i 10 minuter utan omrörning och med lock på. Tillsätt 6 dl mjölkersättning. Låt koka upp. Lägg locket på och låt gröten svälla på svag värme i 40 minuter. Rör om och tillsätt eventuellt mera mjölkersättning. Gröten ska vara mycket lös.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, krama ur vattnet och smält gelatinet i en skål i vattenbad. Rör ner gelatin, socker och kardemumma i den varma gröten. Häll upp i vattensköljda små kaffekoppar eller timbalformar. Låt svalna av och ställ i kylskåp att stelna, gärna över natten.
Lossa runt kanten med en tunn kniv och stjälp upp puddingarna på fat eller portionsassiett. Ringla bärsås över eller runtom. Strö lite nystött kardemumma på puddingarna. Puddingarna kan serveras i små glasskålar utan att stjälpas upp.

Bärsås
Tryck bären genom en sil med baksidan på en träsked. Späd med lite vatten. Söta efter smak och bärens syrlighet. Bären kan mixas, men såsen kan då behöva silas för att få bort eventuella kärnor. Havtornsbär är så starka i smaken att 2,5 dl. passerade bär kan spädas med lika mycket vatten. Rör ner 1,5 msk potatismjöl i bär massan i en kastrull. Rör hela tiden och lyft av kastrullen vid uppkoket. Sockra och kyl.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: