Matbröd
Bakat. Matbröd med variation.
Bakat. Matbröd med variation.
50 g mjölkfritt margarin (Keju)
50 g jäst
1 l vatten
eventuellt 1 matsked kryddor, till exempel timjan eller riven lök/vitlök
1,5 msk salt
5 dl hirsflingor
2 dl rivet ( kokt) äpple eller morot
1 dl ren havre (Kan uteslutas, men öka då mjölmängden något och dubbla mängden pofiber)
2 msk pofiber
cirka 15 dl mjölmix, (till exempel 7,5 dl majsmjöl, 5,5 dl rismjöl, 2 dl potatismjöl och 3 tsk bakpulver, blanda dessa ingredienser till en egen mjölmix om det inte finns färdiga som du använder)
lite olja att smörja formarna med
Smält margarinet och blanda med vattnet. Låt nu degspadet bli ljummet, cirka 37 grader. Rör ut jästen med degspadet. Blanda ned övriga ingredienser i degvätskan och blanda väl, men väl den är ordentligt blandat ska du inte knåda längre.
Degen är kladdig, mer som en smet i konsistensen, vilket gör att det är bäst att grädda i formar. Till frallor gräddar jag i formar avsedda för amerikanska muffins (lite större) men vanliga bullformar går så klart bra också. Vill du baka limpor använder du en rak kakform eller formar avsedda för limpor.
Jäs under duk i 45 minuter. Grädda frallor i 10-12 minuter i 225 grader. Limpor gräddas cirka 45 minuter i 175 grader.