Frostig jultårta

Bakat. Godast om den görs dagen innan så smakerna får gifta sig. Vackrast blir den garnerad med stora kokosflingor eller –chips. Grädda smeten i två formar, den ena mindre än den andra så blir tårtan högre och roligare i formen.

Ingredienser

3,5 dl mjölkfri mix
1 dl maizena
1 msk fiberhusk
1 dl kokosflingor
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g mjölfritt margarin
0,75 dl kokosmjölk
0,5 dl mjölkersättning
mjölkfritt margarin och finstötta cornflakes till formen

Fyllning
2-3 dl hallonsylt eller marmelad
3 dl kokosmjölk
5 gelatinblad

Glasyr
5 dl florsocker
2-3 tsk vatten eller citronsaft
ett par droppar olja

Garnering
2-3 dl kokosflingor eller –chips
2-3 dl hallon, färska eller frysta
1 dl röda vinbär, färska eller frysta

Tillagning

Smörj och ströa en eller två formar. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält margarinet och häll ner i skålen tillsammans med kokosmjölk och mjölkersättning. Blanda och fördela smeten i formen/formarna. Grädda i nedre delen av ugnen vid 200 grader i 25-35 minuter beroende på formstorlek. Täck över med folie så inte kakan blir mörk. Lossa kring kanterna och stjälp upp på smörpapper. Diska den stora formen och skölj den med kallt vatten.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm kokosmjölken och rör ner de blötlagda gelatinbladen. Rör tills de smält och häll upp i formen. Ställ kallt att stelna. Dela den kalla kakan i två bottnar om den är gräddad i en form. Bred på hälften av hallonsylten. Lossa kokosmjölksgelatinet och stjälp upp över kakbottnen. Bred på resten av hallonsylten. Placera den andra kakhalvan eller den lilla kakan ovanpå. Pressa ihop bottnarna lite och jämna till kanterna så att tårtan får fin form.
Häll upp florsockret i en skål och rör ut med vatten eller citronsaft och ett par droppar olja. Justera konsistensen så att glasyren går att spritsa. Fyll en spritspåse och spritsa ut så att hela tårtan täcks. Strö genast på kokosflingor eller –chips. Garnera tårtan med röda bär. Ställ tårtan i kyl tills den ska serveras.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: