Sjukvårdsrådgivningen byter namn

1177 är det nya namnet för landstingen och regionernas gemensamma tjänster för råd om vård dygnet runt till befolkningen.

Den 1 februari bytte sjukvårdsrådgivningen.se namn till 1177.se. Detta var också startskottet för en kraftig utbyggnad av telefontjänsten 1177 Sjukvårdsrådgivningen under 2009.
1177 är en tjänst i flera olika kanaler:

  • 1177.se (f.d. Sjukvårdsrådgivningen.se):– hälso- och sjukvårdsinformation på nätet.
  • 1177 Sjukvårdsrådgivningen: – ring 1177 om du blivit sjuk och behöver råd av sjuksköterska.
  • 1177 Egenvårdsguiden: –en bok med egenvårdsråd vid lindriga besvär.

Fler landskap tillkommer

Alla bygger på samma kvalitetssäkrade medicinska bas och ska garantera likvärdiga råd oavsett vilken kanal man använder.
I februari togs också nästa steg i utbyggnaden av telefontjänsten. Sedan tidigare kan befolkningen i Skåne, Kronoberg, Östergötland, Uppsala, Gävleborg och Jämtland ringa 1177. Från den 3 februari når även invånarna i Blekinge, Halland, Örebro, Sörmland och Värmland sin sjukvårdsrådgivning via numret. Under april tillkommer Stockholm, Västra Götaland och Kalmar. Och till hösten Gotland och Västmanland. I slutet av 2009 kommer sammanlagt cirka 8 miljoner människor att kunna ringa 1177 till sin sjukvårdsrådgivning dygnet runt.

Resevård

Lagom till semestertider lanserar 1177.se också en avdelning för reseråd och vaccinationer, som ger råd inför resor över hela världen. Man kan söka på ett specifikt land och bland annat få reda på vilka vaccinationer som rekommenderas, samt övriga hälsoråd och annat som kan vara bra att tänka på. Här finns till exempel råd om mat, dryck, sol, bad och insektsskydd.