Sommarskinka i lergryta

Dags att plocka fram lergrytan!

Cirka 2 kg färsk sommarskinka
1 dl oliv- eller rapsolja
2 msk söt sojasås (kan uteslutas)
2 tsk salt
1 tsk paprikapulver
2 kvistar färsk koriander
1 spansk peppar (inte den starka chilin)
2 vitlöksklyftor
1-2 salviablad

Lägg lergrytan i vatten ett par timmar innan den ska användas. Ta ur skinkan ur plastförpackningen. Kärna ur den spanska pepparen, skala vitlöken. Finhacka pepparfrukt, vitlök, koriander och salvia. Blanda med salt, svartpeppar, sojasås och olja.
Pensla skinkan med kryddoljan och lägg ner den i lergrytan. Stick in en stektermometer mitt i skinkan. Ställ in grytan på nedersta falsen i kall ugn. Sätt ugnen på 180 grader. Skinkan är färdig när termometern visar 75 grader. Det kan ta två timmar. Skinkan kan lagas dagen före, skivas och serveras kall med varma ugnsbakade rotfrukter och grönsaker. Eller så lägger man tillbaka skivorna i den goda skyn i lergrytan och värmer upp den.

Matilda Göransson Foto Kent Jardhammar