Vita bär – bleka men goda

Snart så fylls affärer, torghandeln och våra utebord med läckert röda jordgubbar och smultron. Jag är en som längtar dit och som kan äta de solvarma röda bären. Nu finns det många som inte är lika lyckligt lottade som jag och som reagerar med allergiska besvär på ett protein som är med vid bildandet av den röda färgen. Men det finns vita bär som kan fungera.

Jordgubbar är det absolut populäraste bäret att äta. Det skördas cirka 3-4 liter per person om året i Sverige. Jordgubbarna står för 65 procent av svenskens bärintag per år. Det röda färgämnet i jordgubbar heter antoisan. De vita jordgubbarna är ännu inte så vanliga. Förutom att de ofta fungerar för allergiker finns det ytterligare en fördel om du odlar själv. Du slipper fåglarna för de luras att tro att de är omogna och låter bären sitta kvar. I Sydamerika växer den vita jordgubben vilt.

Svårt att hitta

Jag har pratat med Karin på Plantagen i Stockholm som glatt berättade att de vita jordgubbarna finns både som plantor och frön, men inte hos Plantagen. De är inte så nischade och efterfrågan är väldigt liten. Men de som kedja vill gärna ha det kunderna efterfrågar så blir det rusning kan de kanske ta hem. Hon berättade om en sorts vita jordgubbar som är vit med röda prickar och smakar som en blandning av jordgubbe och ananas. Men det finns även vita jordgubbar som smakar som vanliga jordgubbar.
I kontakt med både Ulriksdals slottsträdgård och Zeta så insåg jag att det bästa för dig som konsument om du ska köpa bären är att titta i det stora sortiment som finns på nätet och be dem ta hem bären. Jag hittade bär på www.odla.nu beställde 10 plantor som kom hem 4 dagar senare. Så vill man köpa kan man hitta det på många ställen men det behövs kanske lite internetsökning eller telefonsamtal innan du kan hämta dina nya bär.

Andra sorters bär

Hallon har jag inte lyckats hitta några vita däremot gula hösthallon. De gula hallonen sägs vara föregångaren till de röda och kan konkurrera ut de röda. Det är alltså ingen ny upptäckt det är det inte heller med vita vinbär.
Vinbär finns i dag i många färger, vita vinbär har en mildare smak och passar därför väldigt bra att äta direkt från busken eller att t.ex. dekorera tårtan med. Svarta vinbär är det vanligaste, sen kommer röda, gula och sen vita och gröna.
Smultron brukar vara lättodlade och de vita smultronen är lika lättodlade som de röda. Smakar lika gott och även här låter fåglarna bli dem. Det svåra är att avgöra när de är mogna man får klämma lite försiktigt på bären. I frösortimentet finns det massor med olika smultronfrön, även gula. Alla ska vara både härdiga och lättodlade.
För att ta reda på om bären är lika nyttiga oavsett färg så vände jag mig till Livsmedelsverket. Det finns inte så många undersökningar men då det gäller vinbär så är det ingen skillnad.

Tips och råd på nätet

Besök gärna www.odla.nu där kan få massor av bra tips och råd och även handla direkt av andra odlare.

Text Carina Hååg Foto Colourbox