Vilken är din favorit av Svalanprodukterna?

Allergiapanelen berättar och tycker till om allmänna och aktuella frågor.

JesperPerssonJesper Persson, 19 år, Mellanfjärden

– Eftersom jag vuxit upp i en doft- och allergenfri miljö så har jag tagit mycket för givet och detta har lett till att jag har dålig koll på vad det är för produkter mitt hushåll använder. Dock så har jag med åren blivit allt mer uppmärksam på vilka produkter jag använder och nu för tiden strävar jag efter att leva doftfritt, eftersom det är bra för min egen kropp och omgivningen vare sig jag är känslig för dofter eller inte.
– Om jag ska välja en favorit bland de Svalanmärkta produkterna så får det bli Ocean tvättmedel då det är doftfritt, drygt, milt och finns i storpack som är kanon för större familjer.

TomasLundbladTomas Lundbladh, 66 år, Linköping

– Tyvärr tittar vi inte efter Svalanmärket i samma utsträckning som vi gjorde när barnen var mindre och bodde hemma. De produkter vi använt mest är tvål, schampo, tvätt- och sköljmedel. Står valet mellan Svalanmärkt och inte märkt produkt föredrar vi den Svalanmärkta.
– Det känns väldigt bra att den finns.

 

AuroIngeRickingAuro Inge Ricking, 42 år, Hägersten

– Jag letar alltid främst efter Astma- och Allergiförbundets märkning Svalan. Jag är så oerhört glad och tacksam varje gång det finns miljövänliga och parfymfria produkter att köpa, det har blivit ett otroligt mycket bredare sortiment bara de senaste åren. Synd att de ofta står bland de parfymerade, så jag måste hålla andan…
– Något jag fortfarande saknar är bra rengöring till glasögonen!

 

ÅsaLiljedahlModd

Åsa Liljedahl Modd, 44 år, Bollnäs

– Jag tycker mycket om hela konceptet med en märkning som signalerar att det här är bra produkter. Det är enkelt att förklara för någon som söker oparfymerade hygienprodukter att de kan titta efter Svalanmärkningen.
– Om jag ska försöka nämna en favorit får det bli oparfymerade allrengöringsmedel. Det finns olika märken och de flesta är bra. Det jag gillar är just att de inte luktar så starkt som många andra medel gör.
– Locobase Repair är barnens favorit. Det är en riktigt fet salva som säljs på Apoteket som vi har använt under hela barnens uppväxt. Den är förpackad i rätt små tuber så den är lätt att ha med sig i skolväskan eller handväskan. Den svider inte ens på riktigt torr hud och den går att använda överallt på kroppen.

LeenuHernejärviLeenu Hernejärvi, 61 år, Stockholm

– Jag tycker det borde vara hårdare kriterier för att få Svalan-märkning på produkter. Jag känner för dem som reagerar på mjölk- och jordnötsingredienser som man verkligen inte förväntar sig finna i produkter granskade av Astma- och Allergiförbundets granskningsråd.
– Jag önskar även ingredienser i hudvård och kosmetika skulle ha samma lagkrav som födoämnen – att kända allergen måste skrivas ut på tydlig svenska.

Text Enkät: Lena Granström