Välj rätt ödla som husdjur

Sugen på en ödla som husdjur? Tänk på det här!

Ögonfransgecko

Har fått sitt namn efter de fransliknande taggar som sitter över ögonen. Den blir 20–25 cm och anses vara lättskött och lämplig för nybörjare. En anledning är att den klarar rumstemperatur och därför inte behöver någon speciell värmelampa. Dessutom kräver den inte levande föda som bas.
Ödlan är dock nattaktiv och sover därför på dagen.

Leopardgecko

Ödla Leopardgecko

Blir cirka 20–30 cm. Även denna ödla anses hyfsat lätt att sköta. Den är dock köttätare och behöver mat i form av syrsor som är bra skötta, gräshoppor, mjölmaskar och musungar. Kräver större terrarium än ögonfransgeckon samt ljus och värme i rätt temperaturer, till exempel värmeslingor och en värmelampa. Den vill också ha en mjuk botten som går att gräva i.
Även denna ödla är nattaktiv.

Halsbandsleguan

Ödla Halsbandsleguan

Blir cirka 30 cm lång, men då utgör svansen nästan två tredjedelar av längden. Livlig och nyfiken ödla som, precis som skäggagamen, går att få handtam ganska lätt. Den springer på bakbenen och har fått sitt namn efter de karaktäristiska svarta banden runt halsen. Födan består av insekter och eftersom ödlan är väldigt aktiv krävs ett lite större terrarium. Även här krävs UV- och värmelampa.
Vaken på dagen.

Dabbagam

Ödla Dabbagam

Har längre kropp än svans och blir 30–50 cm lång. Den är värmeälskade och behöver värme i form av till exempel en värmematta i kombination med värmelampa. Dess föda består nästan uteslutande av växter och grönsaker, men en del djurkliniker rekommenderar ändå att den får lite insekter medan den växer.
Vissa dabbagamer har förmågan att bli handtama, beroende på art. De är dessutom dagaktiva och kan leva i upp till 20 år.

Kinesisk eldbukssalamander

Ödla Eldbuksalamander

Salamandrarna är egentligen inte reptiler, utan groddjur. Jämfört med vissa ödlor är de mycket lättskötta och passar därför nybörjare bra. Den kinesiska eldbukssalamandern blir 6–10 cm och kräver ett så kallat aqua-terrarium, ett akvarium med en torrdel och en våtdel, med en temperatur på runt 20 grader. De är roliga att titta på, men eftersom de har känslig hud ska de inte tas upp i onödan. Den är också väldigt rymningsbenägen.

Tänk på det här

Det finns många olika sorters ödlor – en del är pyttesmå och andra flera decimeter långa. Vissa är dagaktiva, andra nattaktiva och inte alla tycker om att tas ut ur terrariet. Läs på ordentligt om de olika sorterna och fundera på vilka behov familjen har och vad ni klarar av att sköta.

  • Läs på om skötsel. Även om en del ödlor blir tamare än andra har de helt andra behov än till exempel en hund. De kräver mycket skötsel för att må bra och få sina behov tillfredsställda. Det finns också särskilda djurskyddsbestämmelser du som ägare måste känna till och följa.
  • Skaffa ordentlig utrustning. När du bestämt dig för en sorts ödla, välj ett terrarium som passar ödlans storlek. Anpassa inredning och ljus, värme och fuktighet efter den art du valt.
  • Var noga med hygienen. Reptiler har en bakterieflora i magen där salmonella ingår som en naturlig del. Tvätta därför händerna noggrant när du varit kontakt med ödlan eller terrariet. Lämna inte heller barn oövervakade tillsammans med ödlan.
  • För den som vill veta mer anordnas flera mässor i landet där ödlor och andra exotiska djur köps och säljs, bland annat Malmö tropikmässa den 27 maj i år.

Läs mer på Jordbruksverket.se och Terrariedjur.se.

Källor: Veterinärkliniken Mälaren Smådjursklinik, forumen Terrariedjur.se och Zoonen.se.

 

Text Zandra Zernell Foto Dreamstime

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php