Vad ska vi säga till rökarna?

Så himla bra grej detta med tobaksfria veckan!

Jag önskar bara att det finns nåt en kunde göra eller säga när en ser unga stå och röka. Vissa ser ut som barn, dom har knappast hunnit fastna än, föräldrar som röker vid barnvagnarna, jag vill liksom bara ”rädda” alla.

Jag är trött på att rökare kallar sin rökning för deras ”personliga val som jag inte har med att göra”. Jag önskar det vore sant. Men det är inte endast ett personligt val, så länge du inte bor i skogen så gör du ett val för många andra samtidigt, för varje cigg du tar. Rök, giftiga små partiklar, lukt och hela kalaset sprider sig runt om dig, till oss andra, som ofrivilligt utsätts.

Är den nån som har nåt tips eller råd? Finns det nånting vi kan säga som inte är för störigt eller dömande?
Jag kan inte komma på nåt bra känner jag.

Även hemma är det svårt.
Där vi bor har vi många olika grannar som röker på sina balkonger, som vi pratade om i klippet, men det är så svårt, vi har inga lagar på vår sida… Vi har skrivit lappar flera gånger och lagt i alla grannars postlådor, samtidigt som vi satt upp samma lappar i hiss och entréer, vi hänvisade till våra barn, att vi alla har astma och allergi, att vi har små barn och att det kommer rakt in i våra hem etc. Det har blivit mycket bättre här hemma, efter lapparna, men kanske samtidigt värre för barn vars föräldrar inte längre röker ute utan inne pga vårt klagande? Moment 22.

Nån som har råd? Tips? Erfarenheter?

Bilden: Jag och Kimmi-Kid, som blir tre i februari, gillar inte att sitta bredvid rökare i kollektivtrafiken heller. Tyvärr luktar det ofta för starkt. Inget fel på personerna i sig, såklart!

2 Responses to “Vad ska vi säga till rökarna?”

november 23, 2017 at 4:08 e m, Helena Wältare said:

Jag gick fram till en rökare som satt vid en busshållplats och bolmade.
Jag sa:-Hej,ursäkta om jag stör. Får jag fråga dig en sak?
Svar:- eh, jaa.
– Ser du pojken som står därborta , han som hostar?
Svar:-Jaa…?
-Det är min son, han är 5 år och han har astma, han reagerar på cigarettrök,det är därför han hostar så hemskt. Jag ska inte störa dig mer nu, ha en fortsatt trevlig dag, hejdå!

Sen gick till min yngsta son , tig med honom och hans storebror,som blängde på rökaren. Vi gick längre bort för att minimera röklukten.

november 27, 2017 at 8:14 e m, Tiina Helanne said:

Hej vad bra sagt. Jag har förut också minst 10 års tid sagt till folk på olika sätt om rök och dofter ca 20 år…numera tyvärr flyttar jag på mig och orkar inte säga nåt såvida det är 10 cm ifrån mig då springer jag iväg och skriker he-es cigarett rök….och om parfymer och andra dofter om de är så nära går därfifrån och säger högt ..vilken skit parfymlukt man kan inte ens andas….fyyyy….och drar….SKA DET VARA SÅ SVÅRT FÖR FOLK ATT FATTA ATT DET FINNS ANDRA SOM BLIR SJUKA AV DERAS ÄCKLIGA PARFYMER…..Jag är sååå trött på tjata förklara eller behöva flytta på mig eller inte kunna få gå dit jag vill eller vara där jag skulle vilja men NEJ VÄRLDEN HÖR TILL PARFYMISTER OCH RÖKARE….. fast mycket har också hänt hos många människor som förstår numera tack och lov.

Comments are closed.