Ta hjälp av allergiappar

Det går att googla sig fram till det mesta, men det är också ganska smidigt att ha svaren samlade i telefonen. Här kommer tips på några av alla de mobilappar som vänder sig till allergiker och astmatiker. De flesta går att ladda ner både från App Store och Google Play, en del är gratis medan andra kostar några tior.

Ovärderlig för alla pollenallergiker är bland annat Pollenrapporten, som utöver att ha koll på pollenhalterna även ger dig möjlighet att skapa personliga prognoser.
För föräldrar som har barn med till exempel förkylningsastma finns det appar att ta hjälp av för att komma ihåg hur mycket medicin som ska ges. En som tipsas om i Facebooks allergigrupper är Pill Logger, där det går att färgkoda mediciner och användare. Ett annat tips är appen Asthmatuner, som hjälper astmatiker över 6 år att få kontroll över sin astma bland annat genom en spirometer som kopplas ihop med appen. Appen blir CE-märkt nu i december.

Det är smidigt att ha svaren i telefonen

En bra övergripande app är annars Astma- och allergiförbundets Astma och allergi, där du bland annat kan se apoteksrecept, beställa apoteksvaror, läsa din medicinska journal och läsa allerginyheter.
Och för alla med celiaki eller födoämnesallergier är appen Ingredienslexikon från Celiakiförbundet guld värd. Där kan man bland annat söka på livsmedel och att se om de innehåller en viss allergen, vilket kan spara en hel del googling…
När det gäller innehållet i kosmetika finns bland annat CosmEthics och Hormonsjekk. I båda apparna skannar du av produkternas streckkoder för att få reda på om de till exempel innehåller hormonstörande eller allergiframkallande ämnen. Svenska Kemikalieinspektionen är med och utvecklar en liknande app för varor som ingår EU:s kemikalielagstiftning Reach, där innehållet i bland annat kläder, leksaker och elektronik ska kunna skannas.
Receptappar då? Ja, här finns bland annat Kakboken, med mjölk- ägg- och delvis glutenfria bakrecept, samt Nicklas kokbok med mjölkfria mat- och dessertrecept.
En kommande app att hålla kolla koll på är till sist Allergy Router, som 20-åriga multiallergikern Zahra Abdulla håller på att skapa. Allergia har tidigare berättat om Zahra och hennes app, var syfte är att kartlägga allergivänliga platser i Stockholm.

Text Zandra Zernell