Städa utan kemikalier

Med bara ett fåtal vanliga hushållsprodukter kan du göra rent i nästan hela ditt hem utan rengöringsmedel fulla av kemikalier och parfym. Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien och känd från tv-programmen “Rent Hus” och “Städmästarna”, delar med sig av sina bästa tips.

Spis och ugn

Strö bakpulver där spishällen eller plattorna är smutsiga. Häll sedan på ättika (hushållsättika, 24 %), så att det börjar bubbla och fräsa om bakpulvret. När det slutat bubbla torkar du av spisen och sköljer rent med vatten.
Till ugnen blandar du 2 delar flytande såpa och en del vatten i en sprayflaska. Spraya alla ytor i ugnen, och stäng ugnsluckan. Sätt ugnen på 100–150 grader, och låt såpblandningen verka i 15 minuter. När ugnen svalnat torkar du rent i den med vatten och en trasa.

Putsa fönster

Blanda fem liter ljummet vatten, 0,5 dl ättika (24 %) och en skvätt diskmedel. Använd gärna en microfibertrasa att torka fönstret med.

Ingrodd mikrovågsugn

Blanda saften från en citron med vatten i en skål och ställ in den i mikrovågsugnen. Kör på full effekt några minuter. Då löses den ingrodda smutsen upp och går enkelt att torka bort med en trasa.

Badrumsrengöring

Blanda fyra delar vatten med två delar flytande såpa och saften från en citron i en sprayflaska. Torka nerifrån och upp för att undvika rinnmärken på väggarna.

Ta bort avlagringar

Avlagringar runt kranar, på botten av badkar och liknande kan du få bort genom att hälla på ättika och låta den verka i 15 minuter. Skrubba sedan bort avlagringarna med en avlagd tandborste eller svamp avsedd för badrum. Om ättikan inte stannar kvar runt kranen, kan du dränka in lite bomull med ättika, eller göra en tjock blandning av ättika och potatismjöl.

Smutsiga kakelfogar

Gör en pasta av 1 dl vatten, 0,5 dl ättika (24 %), 3 msk potatismjöl och 0,5 dl bikarbonat. Stryk på ett tjockt lager på fogen och låt verka i cirka 5 minuter. Om fogarna är riktigt smutsiga kan du behöva skrubba med till exempel en avlagd tandborste.

Missfärgad toalett

Gnid in de missfärgade partierna med ättika, och låt verka i tio minuter. Om missfärgningen är i vattenlinjen eller under den måste du ta bort vattnet först. Om ättikan inte stannar kvar på missfärgningen kan du göra en pasta av ättika och potatismjöl och stryka på.

Kalka av kaffebryggare

Till avkalkning av kaffebryggare häller du 1 dl ättika och 6 dl vatten i bryggaren. Kör igenom hälften av blandningen och stäng sedan av bryggaren i 10 minuter. Sedan startar du bryggaren igen och låter resten av blandningen gå igenom maskinen. Skölj sedan med vatten 3–4 gånger för att få bort ättikslukten. Du kan även använda blandningen för att få bort beläggningar i vattenkokare.

Golvrengöring

Torrmoppning räcker i allmänhet, men ibland behövs mer. Linoleumgolv är känsligast, då använder du 25 ml såpa till tio liter vatten. För rengöring av obehandlat trägolv, laminat och klinker kan du använda 50 ml såpa till tio liter vatten. Till lackade eller oljade parkett-, plank- och fanérgolv är vatten med lite diskmedel bäst.

Väggar och skåpluckor

Blanda flytande såpa och vatten i en sprejflaska. Spreja och torka alltid nerifrån och upp för att undvika rinnmärken.

Dålig lukt i kylskåpet

Ställ in en halv citron i kylskåpet, med snittytan uppåt.

Alger utomhus

Alger på staket, väggar och utemöbler och så vidare tvättas lätt bort med en blandning av citronsyra och vatten. Blanda 5–8 msk citronsyra med 15 l ljummet vatten. Dränk in de gröna partierna med blandningen och låt det verka några minuter. Skura sedan med till exempel en rotborste.

Var försiktig

Tänk på att prova på en dold yta innan du gör rent ömtåliga material, och använd inte sura produkter som citron och ättika på marmor- och stenbänkar, eftersom de kan förstöras. Ättika kan vara frätande på huden. Därför ska man alltid använda handskar när man städar med ättika, och vara försiktig så att man inte får stänk i ögonen.
Vill du ha fler tips på hur du kan göra rent hemma? Besök ekotipset.se, som drivs av Ellinor Sirén. Där kan du hitta mängder av bra tips på hur du kan göra rent både hem och kläder utan kemikalier och parfymer.

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php