Sigrid – ballerina från topp till tå

Trots multiallergi och astma går det att satsa på fysiskt krävande aktiviteter och delta i tävlingar runt om i världen. – Jag vänder allergin till en fördel, säger den blivande ballerinan Sigrid, 13 år.

Det råder ingen tvekan om vad som är Sigrid Åbergs stora intresse och mål i livet. I det ljusa flickrummet i Solna finns både stång och spegel, och överallt finns spår av balettintresset. Dagarna är fyllda av repetitioner och hård träning. Sigrid går i sjuan på Pops Academy i Stockholm, som samarbetar med Alhanko Academy of Ballet. De flesta skoldagar börjar vid åtta på morgonen, och slutar inte förrän halv åtta på kvällen.
– Det är långa dagar, men schemat är anpassat för dansen. Vi har till exempel inte så mycket läxor, säger hon. 
Målet är att bli stor dansare, och helst jobba på Operan. När jag är tillräckligt gammal kommer jag att söka balettskolor utanför Sverige, till exempel i London, Tyskland, och de stora operahusen där.

Noga med maten

När man tränar så hårt som Sigrid gör krävs det inte bara planering och samarbete för att hinna med skolarbetet, utan även att äta ordentligt. Inte minst om man, som Sigrid, är multiallergisk. Redan som nyfödd förstod de att hon var allergisk, och med tiden har allergierna blivit fler.
–Det började med de vanligaste allergierna, som mjölk, vete, nötter och pollen. Nu är jag allergisk mot nästan alla grönsaker, frukter, kryddor, chili, paprika och selleri. 
Av en del allergen får hon ont i magen, men hon får också allvarliga reaktioner där hon får astma och svårt att andas, till exempel av nötter och jordgubbar. Även efter att hon fått medicin sitter reaktionen i många dagar.
– Jag blir jag blossig, nästan som om jag har feber. Om det är soja eller vete jag fått i mig då blir det en långsammare reaktion, och jag blir väldigt trött och hängig under en längre tid. Trots allergierna tycker Sigrid och hennes mamma Annika att det generellt fungerar bra med skolmat eller mat på läger. De skickar alltid med mellis, kontaktar köket i förväg, och ser till att få kontakt direkt med den som lagar maten, så att det inte är några mellanhänder inblandade.

”Allergiska tjejen”

Annika säger att både kompisarna och deras föräldrar också är väldigt måna om att Sigrid ska kunna vara med på allt. Istället för att gå till caféer går de hellre hem till någon och fikar, och många föräldrar hör av sig till Annika för att de vill kunna laga mat till Sigrid när hon hälsar på. Annika betonar att det är viktigt att tänka på att det sociala livet lätt blir drabbat, och att man får planera in det.
– När vi är på tävlingar och läger kan inte Sigrid följa med ut och äta. Då kommer vi lite senare när alla har ätit istället.
Sigrids mamma Annika bloggar om Sigrids vardag, något Sigrid tycker är helt okej.
– Jag tänker inte på det, och jag vet inte om mina kompisar läser det. Det är bara roligt att folk får veta mer om mitt liv.
Det gemensamma intresset på skolan skapar en gemensam identitet och sammanhållning bland eleverna.
– På min förra skola var det mer som att jag bara var i skolan och åt saker, och fick allergiska reaktioner, för det var en period då mina allergier byggdes på. Då var jag ”den allergiska tjejen i klassen”. På den här skolan är jag inte det. Jag dansar – och det går väldigt bra. Allergierna är ingenting de tänker på, tror jag.

Tycker du att det är svårt att elitsatsa när man är så allergisk som du?
– Nej, jag tycker inte att det hindrar mig. Jag måste ta med mig mellanmål, för jag kan inte springa till cafeterian, och jag kan inte beställa hem en pizza efter repetitionerna, så det blir lite mer jobb, men jag tycker inte att det påverkar min satsning. Jag vänder allergin till en fördel, betonar Sigrid. När jag väl är frisk ger jag järnet, för det är inte alltid jag kan göra det!

Sigrid och Annikas råd

  • Ha alltid med allergimedicin, men låt inte livet bli för begränsat, man ska inte gå omkring och vara rädd jämt.
  • Man kan göra det mesta, men vara beredd på att det kräver planering och mycket dialog med dem som har med barnet att göra.
  • Ta kontakt direkt med den som lagar maten på läger eller i skolan, då är det lättare om något blir fel.
  • Som förälder behöver man behöver veta när man ska stångas och inte – och när det är bättre att bara lösa det själv genom att till exempel skicka med ett mellanmål.
  • Om man vill kunna vara spontan måste man ta höjd för det, genom att alltid ha med sig något att äta.
  • Hyr alltid en egen lägenhet med riktigt kök på resor till tävlingar och läger, istället för att bo på internat, så att det går att laga egen mat.
  • Glöm inte att planera in de delar av det sociala livet som lätt blir lidande genom att man inte kan följa med ut och äta eller fika.
  • Man får inte pusha sig för hårt. Har man astma och har haft en förkylning så blir man sjuk en mycket längre tid än andra, men ge inte upp för det!
  • Glöm inte att äta kosttillskott om allergierna gör det svårt att få i sig alla näringsämnen.

Text Susannah Elers Foto Janira Tarquini