Satsa på allergivänliga fjädrar

Nu är snart påsken är här och med den även påskriset. Riset med sina färgglada fjädrar väcker vårkänslor hos många – men är också ett gissel för alla som är allergiska mot pollen och fjädrar.

Först och främst kan själva kvistarna, som ofta kommer från björk, utlösa allergiska reaktioner hos alla som inte tål björkpollen. För en del allergiker kan det fungera att plocka bort alla hanblommor från kvistarna, eftersom det då inte frigörs något pollen i luften. Annars är tipset att ställa kvistarna i en vas utan vatten, så att de inte börjar blomma alls. Det går också att välja kvistar från till exempel ek eller körsbär – eller blompinnar.
Det finns även personer som reagerar på själva fågelfjädrarna i påskriset, framför allt fjädrar från höns. En hel del fjädrar har dessutom plockats från levande fåglar eller från fåglar där leverantörerna inte garantera att de haft det bra – så satsa istället på syntetiska fjädrar! I år finns fina fjädrar i polyester att köpa på flera olika ställen. Syntetfjädrarna på bilden kommer från Cult Design och går bland annat att hitta i Akademibokhandelns butiker eller i webbutiken Cdon.se. Liknande fjädrar finns även att köpa i alla stora Coop-butiker och i pysselbutiken Panduro, där du även hittar tips på hur du kan tillverka dina egna fjädrar i material som garn eller lera (titta under ”inspiration”). På den här bloggen finns tips på hur du gör egna pappersfjädrar.
Glad påsk!

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php