Så skyddar du händer som tvättas ofta

Rådet just nu är att tvätta händerna ofta och att använda handsprit när det inte finns tvål. Men hur påverkar det alla med torr, känslig och atopisk hud – och hur kan du skydda händerna extra just nu?

Använd ordentligt med tvål, arbeta upp ett lödder och glöm inte tummar, ovansidor och mellan fingrarna. Vid det här laget vet nog alla hur vi ska göra för att händerna ska bli riktigt rena och därmed minska smittspridningen av coronaviruset. Inte minst barnen i förskolan, som lärt sig att tvätta sina händer lika lång tid som det tar att sjunga Blinka lilla stjärna.
Samtidigt är handtvätt påfrestande för huden – och för alla som redan har torr och känslig hud ökar risken för eksem.
– De som har ett atopiskt eksem i botten har också en förändrad barriärfunktion i huden som gör att den blir extra känslig. Och eftersom kontakten med tvål och vatten skadar hudbarriären påverkas många med känslig hud lite extra just nu, säger Maria Lagrelius, specialistläkare i dermatologi som arbetar med bland annat handeksem på Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm.

Handsprit skonsamt

Hur gör man då för att skydda händernas hudbarriär? Jo, till att börja med genom att använda en mild tvål som också är oparfymerad, eftersom det finns en risk att utveckla kontaktallergi mot parfymämnen när hudbarriären är skadad.
Handsprit rekommenderas när tvål och vatten inte finns att tillgå, men handsprit stör inte hudbarriären på samma sätt som handtvätt.
– Handsprit innehåller mjukgörande i form av till exempel glycerol som återfuktar hudbarriären, så det är ingen fara att använda när man måste. Många upplever att det kan svida, men det beror ofta på att man redan har utvecklat ett eksem.

Handkräm till hands

Som de flesta vet är det sedan mycket viktigt att smörja händerna, för att hjälpa hudbarriären att återhämta sig. Men vilken kräm ska man använda?
– En mjukgörande, parfymfri kräm som du gärna får ställa på handfatet för att komma ihåg att använda den efter handtvätten. Det kan vara svårt med en väldigt fet kräm på dagen om man behöver ta i saker efteråt. Då kan man i stället använda en fetare kräm när man går och lägger sig, gärna med tunna bomullshandskar över. De finns att köpa på många apotek.
Även barn med atopiskt eksem kan behöva använda kräm oftare än vanligt, eftersom förskolor och skolor nu har strikta rutiner kring handtvätt. Därför kan det vara en god idé att barnet har en handkräm i ryggsäcken eller skolbänken, menar Maria Lagrelius.

Använd handskar

Har du något mer råd till den som vill förebygga eksem?
– Ja, att använda skyddshandskar när du diskar, städar, arbetar i trädgården eller kommer i kontakt med vatten på något sätt. Och att använda handskar när det är kallt ute. På så sätt minskar du kontakten med hudirriterande moment.
Om det ändå skulle uppstå eksem – med torr, kliande och rodnande hud, blåsor, sprickor eller sår – är nästa steg att använda kortisonkräm. Då bör man ha kontakt med läkare, som kan skriva ut passande styrka och ett smörjschema att följa.
– Men många klarar sig långt med den här typen av egenvård, även om det krävs att man i tider som dessa med extra mycket handtvätt får in en bra rutin när det till exempel gäller smörjning med mjukgörande kräm.

Text Zandra Zernell