Savarin med sockerkokta frukter och bär

Bakat. Till en äkta savarin ska det vara en god vetedeg som gräddas i kransform och dränks in med en smaksatt sockerlag. Den fylls med sockerkokta frukter och bär.

 

Ingredienser

Deg
5 dl (350 g) fin mix baserad på vetestärkelse
2 dl mjölkersättning
25 g jäst
1 krm salt
2 tsk bakpulver
100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
mjölkfritt margarin till formen

Sockerlag
2 dl strösocker
2 dl vatten
1-2 msk vitt vin eller vit rom (kan uteslutas)
1 bit kanel
1 bit ingefära
5-10 kardemummakärnor

Sockerkokning av frukt och bär
5 dl osötad saft eller vatten
5 dl strösocker

Tillagning

Ljumma mjölkersättningen till 37 grader och häll den i en bunke. Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt 3 dl av mixen, salt och bakpulver. Blanda till en deg. Rör margarin, socker och vaniljsocker i en skål tills det blir vitt och ösigt. Tillsätt margarin- och sockerblandningen i degen och resterande 2 dl mix. Blanda väl till en smidig deg. Fördela den i en smord kransform. Täck över och jäs på varm plats tills den höjt sig. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Stjälp upp kransen på galler.
Koka en lag av socker, vatten och smaksättning. Sjud på svag värme 5-10 minuter. Sila bort kryddorna. Lägg tillbaka kranskakan i formen och droppa den heta lagen över. Stick lite med en provnål så att lagen tränger in. Ställ formen med kakan kallt. Stjälp upp den på fat och garnera med bär och frukt.

Fyllning
Blandade frukter och bär. Välj fasta och syrliga päron och äpplen. Björnbär, hjortron och tranbär passar bra att koka. Om man använder frukt på burk, till exempel ananas, passar lagen bra till indränkning av savarinen.

Sockerkokning av frukt och bär
Koka upp vattnet i en vid kastrull och rör ner sockret. Skala äpplen och päron. Halvera om det är stora frukter och ta bort kärnhuset. Sjud frukten sakta tills den är mjuk. Ta upp den med hålslev. Koka frukter och bär med starkfärg sist. För bär räcker någon minut i lagen. Skaka kastrullen lite istället för att röra så blir bären hela och vackra.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: