Risgrynskaka för änglar

Bakat. Så ljus, så mild, så len och så fylld av godsaker att den passar bättre för julens änglar än för tomtar. Utgå från risgrynsgröt. Välj grötris och följ kokanvisning för fyra portioner, men använd mjölkersättning och mjölkfritt margarin.

Ingredienser

1 l risgrynsgröt
0,5-1 dl gräddersättning
3 msk maizenamjöl
1 dl gula russin
1 stort äpple
1 dl torkade tranbär
3-4 ananasskivor, helst färsk

Tillagning

Blanda gröten med maizenamjöl utrört i gräddersättningen. Rör ner russin och tranbär. Skala ananasen och skär den först i skivor och sedan tärningar. Om burkad ananas används så låt den rinna av väl. Torkade ananasbitar kan också användas, men de bör blötläggas först.
Skala och skär äpplet i små tärningar och blanda ner. Häll grötsmeten i en ugnssäker form, cirka 20×25 cm. Grädda mitt i ugnen vid 225 grader i 30 minuter. Servera med mjölkfri glass eller vispad gräddersättning.

Tips
Uteslut äpple i grötsmeten. Skölj istället fyra stora äpplen eller flera små. Skär av en toppskiva där skaftet sitter. Kärna ur den andra halvan och fyll med grötsmeten. Sätt på skaftlocket och placera äpplena på ugnssäkert fat. Stek dem i mitten av ugnen vid 200 grader 15-20 minuter. Pensla med honung eller sockerlag mot slutet så blir äpplena blanka. Servera varma.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: