Makroner med hallonfyllning

Bakat. De tar lite tid att baka, men resultatet blir så söta kakor, både att äta och att titta på.

Ingredienser

1,75 dl aquafaba (spad från till exempel en burk kikärtor)
1,25 dl socker
3 dl mandelmjöl
1,25 dl florsocker
några droppar röd karamellfärg

Fyllning
200 g hallon
50 g mjölkfritt margarin eller smör
0,5 dl florsocker

Tillagning

Koka ner aquafaban till hälften, cirka 0,9 dl. Låt svalna.
Ta fram plåtar och lägg på bakplåtspapper, rita eventuellt cirklar i cirka en femkronas storlek så blir det lättare att spritsa, 15–20 stycken.
Blanda mandelmjöl och florsocker, sikta det ett par gånger.
Vispa ihop aquafaban med hälften av sockret, tillsätt resten av sockret och karamellfärgen. Vispa tills du kan vända skålen utan att något rinner ut. Det ska bli som en maräng.
Vänd ner hälften av mjölblandningen i marängen, försiktigt, ta sedan resten, överarbeta inte. Lägg ner i spritspåsar och spritsa ut på plåten (det går bra med en vanlig plastpåse som du klipper av hörnet på).
Banka plåten rätt ner ett par gånger för att slå ut luftbubblor, ser du några luftbubblor kan du picka hål på dessa med en tandpetare. Låt vila i cirka två timmar. Detta för att det ska bli en torr hinna över kakorna, du ska kunna peta på dem lite försiktigt utan att bli kladdig.
Sätt in plåten i kall ugn, sätt ugnen på 100 grader, grädda cirka 20 minuter, de är färdiga när de lossnar lätt från pappret. Stäng då av ugnen, låt stå 15 minuter och ta sedan ut för att kallna.

Fyllning
Koka hallonen cirka 5 minuter. Pressa genom en sil, det ska bli en lite tjock massa. Blanda hallon med smör och florsocker, värm lite om det behövs för att det ska blandas bra. Ställ in i kylen. Fyll makronerna med krämen.
De färdiga kakorna förvaras bäst i kyl.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: