Fläderdryck med citronmeliss

Smått & Gott. Fräsch och läskande sommardryck.

Ingredienser

25 fläderblomklasar, stora
3 dl blad och stjälkar av citronmeliss
50 g citronsyra (eller 0,5 kg skalad, tunt skivad rabarber)
0,75-1 kg strösocker
1 l vatten

Tillagning

Plocka bort skräp och eventuella småkryp från blommor och blad, men skölj inte. Lägg ner blommor, blad, citronsyra och strösocker i en rostfri bunke. Koka upp vattnet och slå det över. Rör om, täck över och låt stå ett dygn. Sockret ska vara helt löst. Sila upp på flaskor. Förvara i kyl. Späd 1 + 9 och servera med isbitar och fina sköljda citronmelissblad.

Variation
I stället för citronmeliss kan man ta späda svartvinbärsblad. Pepparmynta går också att kombinera med fläderblom, men ta bara några blad annars tar myntasmaken över.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Kent Jardhammar

Hitta fler recept som innehåller: