Baka matbröd i lergrytan

Bakat. Fördelen med det här receptet är att du kan använda dina vanliga, väl inbakade favoritrecept. Enda skillnaden är att du gräddar det i lergrytan och att degen inte behöver knådas. Här är annars ett basrecept som kan varieras i det oändliga, så låt kreativiteten flöda.

Ingredienser

50 g jäst (kan minskas till 25 g om du bara använder vetemjöl, för att slippa jästsmak på brödet)
13 dl mjöl (vete/lantvete/råg- eller grahamsmjöl blandat med 1/3 vetemjöl för bättre bakegenskaper. Öka eventuellt till 15 dl mjöl för grova bröd.)
5 dl vätska (vatten, mjölk, fil, yoghurt, potatisvatten, öl, dricka eller en blandning av ett par sorter)
2 tsk salt

Tillsatser som ger brödet karaktär
50 g fett (margarin, 1 msk olja, flott. Gör brödet saftigare och mindre smuligt.)
1 msk sött (socker, sirap, honung, förbrukas vid jäsningen och påverkar inte sötman på brödet.)
1 dl extra fibrer (förkokta hela råg-, vete- eller korngryn. Kli, linfrö eller vetegroddar kan blandas direkt i degen.)
2 msk smaksättning (anis, fänkål, kummin, ättika eller vinäger)
0,5 dl annat gott (russin, fikon, nötter, oliver, ost eller spenat.)

Tillagning

Blötlägg lergrytan enligt anvisningen som följer med. Värm degvätskan till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan. Tillsätt mjöl, salt och övriga ingredienser. Arbeta ihop degen, gärna i matberedare om du har känsliga händer, tills den är smidig och släpper degbunken.
Olja in lergrytans insida. Det här momentet får man inte slarva med. Det är särskilt viktigt första gången lergrytan används för bak. Jag brukar hälla en skvätt olja i botten på grytan och pensla väggarna med brödpensel.
Puffa över den ojästa degen i lergrytan och lägg på locket. Ställ genast in lergrytan i kall ugn. Degen jäser medan lergrytan sakta värms till 225 grader (följ anvisningarna till lergrytan). Efter 70 minuter är brödet klart. Ta lergrytan ur ugnen. Lätta på locket och stjälp upp brödet på ett galler. Låt svalna med eller utan bakduk om du vill ha mjuk eller knaprig skorpa på brödet.

Skriv ut

Foto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: