Baka egna semlor

Bakat. Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle och hetvägg… Kärt barn har många namn. På Allergia gör vi självklart semlor som passar även den som är allergisk eller glutenintolerant.

Ingredienser

50 g mjölkfritt margarin
2,5 dl havremjölk eller annan vegetabilisk mjölk
0,5 dl strösocker
25 g färsk jäst för söta degar
2,5 krm salt
2 tsk kardemumma (kan uteslutas)
6 dl glutenfri mjölmix

Fyllning
2 förpackningar havregrädde
0,5 tsk vaniljsocker

Solrosmassa
3 dl solroskärnor
1 1/2 dl strösocker
1 msk solrosolja
1–2 msk ljummet vatten

Tillagning

Smält margarinet och häll i havremjölken. Om blandningen blir kallare än 37 grader värmer du den något innan du smular ner jästen i blandningen. Blanda socker, salt, mjölmix och eventuell kardemumma i en separat bunke. Rör därefter i havremjölken i de torra ingredienserna.
Arbeta ihop degen tills den är smidig och släpper från bunken. Du kan tillsätta lite extra mjöl om degen är mycket kladdig. Var dock försiktig så den inte blir för torr.
Lämna degen att jäsa under en bakduk i cirka trettio minuter. Sätt på ugnen på 250 grader.
Knåda degen och dela den i sex större eller åtta mindre bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i tjugo minuter under en kökshandduk.
När bullarna jäst klart penslar du dem med lite havremjölk. Grädda dem sedan cirka 7 minuter eller tills de är jämnt guldbruna.
Låt bullarna svalna innan du skär av toppen så att du får ett lock. Ta ut lite av inkråmet i bullen. Lägg i lite av solrosmassan i hålet. Om du inte tål det kan du förstås ta sylt eller något annat du tål.

Fyllning
Vispa havregrädden med en halv tesked vaniljsocker.
Spritsa grädden på bullarna, lägg tillbaka locken och pudra florsocker över semlan.

Solrosmassa
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. Mixa de varma fröna till ett fint pulver med en mixer. Tillsätt strösocker och mixa i några minuter, tillsätt därefter olja och vatten. Fortsätt mixa tills det blir en slät massa.

Tips
Använd en tesil för att pudra florsockret lagom tunt över semlorna.
Om du inte tycker om eller tål havregrädde kan du vispa det översta lagret i en burk kokosmjölk som fått stå kallt (skaka den inte innan du öppnar den) tills det är fluffigt.

Skriv ut

Recept Susannah ElersFoto Susannah Elers

Hitta fler recept som innehåller: