Anisgrisar

Bakat. Friterade julbakverk är en specialitet främst i norra Sverige där de går under benämningar som munkar, flottyrringar, anisgrisar, grisar, karder och flottoxar med flera.

Ingredienser

100 g mjölkfritt margarin
4 dl sojamjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 krm salt
0,5 dl olja
1 tsk bakpulver

0,5 dl majsstärkelse
8-9 dl vetemjöl
0,5-1,5 tsk stött anis
500-1000 g kokosfett till fritering
socker för garnering

Tillagning

Smält margarin i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm. Smula jästen i en bunke, tillsätt strösocker och salt och låt jästen smälta. Häll i degspad, olja, bakpulver, majsstärkelse, vetemjöl och stött anis efter smak. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa 50-60 minuter. Kavla ut degen cirka 1-2 centimeter tjock och skär ut ”grisar”, rektanglar med två snitt på ena sidan. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Hetta upp oljan till 180°C. Mät med hushållstermometer eller en bit vitt bröd som ska få fin färg och bli knaprig på runt 1 minut. Fritera gyllene på båda sidorna, lägg inte i för många åt gången eftersom temperaturen då sjunker. Använd en hålslev eller liknande för att ta upp dem. Lägg på papper först och vänd sedan i socker. Ha alltid ett lock redo när du friterar om oljan skulle fatta eld, häll aldrig vatten på brinnande olja utan täck istället med locket.

Tips
Om du vill göra receptet glutenfritt så tänk på att i just jäsdegar kan det vara knepigt att byta ut vetemjöl mot glutenfritt alternativ rakt av, du får prova dig fram. Ett tips är att tillsätta psylliumfrön för att ersätta glutenet. Det brukar räcka med en jäsning när man använder glutenfri mix.

Skriv ut

Recept Karolina TegelaarFoto Karolina Tegelaar

Hitta fler recept som innehåller: