Parfymfri hygien

Hygien-, hud- och hårvårdsprodukter behöver inte innehålla parfym. Det finns många olika alternativ för dig som vill undvika dofter för din egen skull eller av hänsyn till andra.

Mycket att välja på

På svenska sajten Meramei.se är allt du beställer utan parfym. Här finns allt från schampo, balsam och stylingprodukter till deodoranter och solskydd.

Flaska med Libero bubbelbad

Foto: Libero

Doftfritt för barn

Det är inte helt lätt att hitta badskum för barn som varken innehåller parfym eller allergiframkallande ämnen. När testföretaget Testfakta 2016 granskade innehållet i sexton badprodukter för barn fick bara fyra av dem grönt ljus. Ett av de mer bubblande alternativen var Svanenmärkta Libero Bubble Bath.

En sked med kaffesump ligger över en vit kaffekopp

Foto: Colourbox

Hemgjord skrubb

Gör din egen doftfria och skonsamma kroppsskrubb med hjälp av kaffe. Blanda två delar kaffesump med en del oliv- eller kokosolja, skrubba kroppen och skölj med varmt vatten. Tillför lite socker för mer skrubbeffekt.

Änglamark läppcerat

Foto: Änglamark

För nariga läppar

Kyla och vind i kombination med uppvärmd inomhusluft sliter på läpparna. Änglamarks läppbalsam består av bland annat rapsolja och bivax, är fritt från parfym- och färgämnen och rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet. Glöm inte att applicera ceratet en stund innan du går ut, så att det hinner sjunka in och bilda en fuktbevarande barriär. Stiftet innehåller sojaolja.

Förpackning med hudkrämen BioCalm

Foto: Estelle & Thild

Lyxiga krämer

Även märken som profilerat sig genom att använda så kallade ”naturliga” ingredienser från växtriket i sina krämer har fattat galoppen med parfymfritt. Svenska Estelle & Thilds parfymfria serie heter BioCalm och Anne-Marie Börlinds serie heter ZZ Sensitive.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox