Ödlan Drago är familjens kelgris

Vad gör man när barnen vill ha ett husdjur, men familjens allergier sätter stopp?
Familjen Stoltz lösning är en skäggagam – en ödla som kan bli tamare än andra ödlor.
– Han älskar tacos och på kvällen kryper han upp i famnen och somnar, säger Ida Stoltz.

Det går inte att ta miste på att det är en samling djurälskare som huserar hemma i familjen Stoltz hus i centrala Boden. Här bor mamma Ida, pappa Nicklas och döttrarna Alva, 10, och Tova, 6. I lillasyster Tovas rum sitter bilder på hundar och andra djur upptejpade på väggarna, och båda tjejerna räknar snabbt upp varsina tre favoritdjur.
Men tanken på en hund eller katt har familjen fått ge upp för länge sedan.
Ida Stoltz är hund- och kattallergisk och Alva har mycket svår astma som ställer till det i närheten av pälsdjur. Dessutom är även barnens farmor och morfar allergiker.

Sociala djur

Lösningen på familjens husdjurslängtan har därför blivit en skäggagam – en nästan halvmeter stor drakliknande ödla vid namn Drago. Han bor i ett stort terrarium i vardagsrummet och är lika älskad som vilken hund eller katt som helst.
– Han har blivit som en riktig familjemedlem och barnen är väldigt stolta över honom. Många ödlor är nattaktiva och sover på dagen, men eftersom Drago är en skäggagam är han vaken på dagen och sover på natten, precis som vi. Skäggagamer blir ofta väldigt sociala och handtama också, säger Ida Stoltz.
Hon tar ut Drago från terrariet och han får ligga i 6-åriga Tovas famn. Hon klappar honom försiktigt på huvudet. Då sluter han ögonen och ligger alldeles stilla.
– Man ser att han njuter, eller hur? Han är så mysig. På kvällen kan han krypa upp och somna i famnen, säger Tova.
Taggarna runt Dragos gråbruna ansikte ser vassa ut, men känns mjuka när man klappar honom.
– Fast man ser när han blir sur, för då puffar han upp sig nedanför hakan och taggarna blir vassa. Annars är han nästan alltid på bra humör, säger Alva och stryker Drago över huvudet hon också.

Fredagsmys med tacos

När vi är på besök har familjen fredagsmys och äter tacos – till ödlan Dragos förtjusning. Han tycker nämligen mycket om grönsakerna i tacos och brukar alltid få smaka på det som blir över. Mamma Ida lägger överbliven sallad, gurka och paprika i en skål som Tova får ställa in till honom.
– Han äter mest grönsaker, men ibland ger vi honom mjölmask, syrsor och pinkies, en sorts larver, också, säger Ida Stoltz.
En ödla kräver mycket skötsel och det är viktigt att följa de regler som finns för hur utrustningen ska se ut, till exempel hur stort terrariet ska vara. I Dragos terrarium finns en kaktus, en liten grotta han kan krypa in och gömma sig i, en värmelampa och lysrör med UV-ljus som han ofta ligger och solar under.
När Alva och Tova kommer hem från skolan och förskolan brukar Drago titta fram från sin grotta. Han är mycket förtjust i tjejerna och när Ida och döttrarna var bortresta en vecka blev han så deprimerad att han matvägrade, trots att pappa Nicklas var hemma.

Trygg punkt i familjen

Drago har fått en viktig roll också i Alva och Tovas liv. Till att börja med har Alva haft det mycket tufft med sin svåra astma, som blivit bättre först efter behandling med hjälp av luftrenaren Airsonett. Och för knappt två år sedan råkade pappa Nicklas ut för en mc-olycka som gör att han nu sitter i rullstol, något som skapade en hel del sorg och oro i familjen. Ödlan Drago har blivit lite av en trygg punkt mitt i den oron, enligt Ida Stoltz.
Bland kompisarna är känslorna för Drago delade.
– En del tycker att det är jättecoolt att ha en ödla som husdjur, andra tycker att han är lite läskig och är mer avvaktande. Det är en vanesak så klart, för de flesta har ju aldrig träffat en ödla förut, säger Ida.
Familjens tips till andra husdjursallergiker som är sugna på att skaffa en ödla är att fundera på hur mycket tid och plats som finns.
– Ödlor är inte som hund som behöver gå ut och gå två timmar om dagen, men de behöver ändå en hel del skötsel för att må så bra som möjligt, säger Ida Stoltz.

Text Zandra Zernell Foto Johan Kindbom

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php