– Nu vägrar jag sova utan luftrenaren

När familjen Stålros skaffade luftrenare märkte Antonia snabbt att hennes säsongsallergi blev mycket bättre, men även för sexåriga dottern Luna har den gjort skillnad. Att luftrenaren var rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet var en avgörande faktor.

Antonia Stålros familj har haft luftrenare sedan ett år tillbaka, och hon tycker att den gjort stor skillnad för både hennes egen allergi och för dotterns astma.
– Jag hade inte stått ut om inte jag haft den. Min allergi var borta i tjugo år, och kom tillbaka förra året med full kraft. Jag hade inte hunnit förbereda mig och börja med medicinering i tid, och förstod först inte vad det var, utan trodde att jag fått någon ögonsjukdom, så innan jag hittade rätt mediciner som lindrade var det jättejobbigt.
– Vi bor intill en skog med väldigt mycket grönska, så det var pollen överallt, och så fort jag fick luft i ögonen kände jag av allergin. Ibland låg jag och grät för att det gjorde så ont i ögonen. Det var så illa att jag en period behövde ha solglasögon på mig både ute och inne. När vi skaffade luftrenaren märkte jag ganska snabbt att min pollenallergi blev bättre. Först blev nätterna mycket bättre. Jag vaknade inte längre med svullna, kliande ögon.

Hjälpte dottern Luna

När Antonias säsongsallergi tog slut i oktober kom vintern, som normalt innebär många infektioner. Då sexåriga dottern Luna haft astma sedan hon var liten ställde Antonia därför in luftrenaren i dotterns rum istället.
– Hon brukar vara sjuk i alla fall två gånger i månaden, men nu var hon inte sjuk på hela hösten. Jag tänkte att det måste vara på grund av luftrenaren, så hon fick ha kvar den i sitt rum hela vintern. Sedan kom det här året med corona, och jag började känna av mina pollenbesvär väldigt tidigt, så då började jag ställa in den i mitt sovrum igen. Luna kommer ändå ofta in och sover hos mig.
– Jag kände direkt att den hjälpte mig. Mina besvär blir inte lika jobbiga, så jag vägrar att sova utan den nu. Så fort jag tar ut den ur rummet känner jag att mina ögon blir svullna och besvären ökar. Jag får svårt att sova och vaknar på nätterna av att jag måste spola ögonen med koksalt och ta extra medicin.

Hur valde ni vilken luftrenare ni skulle ha?
– Det var jättesvårt att veta vad man skulle köpa. Jag hade kollat på luftrenare i ett halvår, men jag tyckte att de var lite dyra, eftersom jag ville ha den som var bäst i test. Sedan fick jag möjlighet till ett bra pris genom jobbet, så då köpte jag den.

Dyra filter

Antonia tycker att man ska vara medveten om att det kostar en del att byta filter.
–Jag hade ingen aning om filterkostnaderna innan jag fick den. Nu upptäcker jag att det är ganska dyra underhållskostnader. Jag har redan spenderat femtonhundra kronor på ett år, för ett filter kostar drygt femhundra, och renaren har två olika sorters filter. Det är ju en mindre rolig kostnad, men det får det vara värt, konstaterar hon.

Var har ni ställt luftrenaren?

– I perioder har vi den på övervåningen, för den täcker en ganska stor yta, ungefär 95 kvadratmeter, och jag vill att den renar så mycket av husets luft som möjligt. Nu under pollensäsongen har vi den i sovrummet. En sak som är bra är att jag har en app i telefonen som är kopplad till den, så jag kan snabbt se om det är höga värden. När vi var bortresta kunde jag därför till exempel koppla igång den och rensa luften i huset.
– Det kanske är inbillning, men det känns när man kommer in att luften känns renare och skönare att andas. Det är mest på mig själv jag märker att luftrenaren hjälper, för jag känner ju skillnaden direkt, men jag är helt övertygad om att det är på grund av luftrenaren Luna inte blivit sjuk lika ofta som tidigare. Eftersom hon har astma tyckte jag att det kändes tryggt också att den är testad av Astma- och Allergiförbundet. Det är en trygghetssymbol, säger Antonia.

Text Susannah Elers Foto Jens Sølvberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php