Mjölkfri vispgrädde som håller formen
Saknar du grädden till våfflorna, semlorna eller den varma chokladen? Nu finns det gott om produkter på marknaden som kan stilla din längtan!
Oatlys iMat Visp
Senast ut i raden av vispbara gräddalternativ är Oatlys iMat Visp. Den består, precis som deras övriga produkter främst av havre, men innehåller också vegetabiliska oljor (kokos och raps) samt emulgeringsmedel. Den vispas lätt till tredubbel volym, och passar alltså bra i alla situationer där ursprungsreceptet kräver vispgrädde.
Fazers Aito Oat for Whipping
Ett annat fullgott alternativ till grädde är Fazers Aito Oat for Whipping, som bland annat finns att köpa på Coop, Willys, Hemköp, City Gross och ICA. Produkten är mycket snabbvispad och går också bra att spritsa som dekoration på bakverk. Från och med mars blir Aito Oat for Whipping också palmoljefri, då palmoljan ersätts av kokos- och rapsolja. En fördel med Fazers havregrädde är att den även passar glutenintoleranta, då den till skillnad mot Oatly är gjord på glutenfri havre.
Vispbara såser
Fazer har även lanserat ett antal smaksatta vispbara alternativ: Fazer Aito Havrekolasås och Havrechokladsås är de första smaksatta växtbaserade dessertsåserna på marknaden. Förutom att de är veganska och därmed alltså mjölkfria, är de precis som havregrädden fria från gluten. Dessa nya smaksatta alternativ ska finnas i butiker runtom i landet någon gång under mars månad.
Precis som med tidigare gräddersättare behöver produkterna vara kylskåpskalla när man vispar dem, men till skillnad mot tidigare smälter de alltså inte ihop igen efter en stund i rumstemperatur. Konsistensen på slutprodukten är också mycket lik vanlig grädde.
Planti Dessert Visp
Ett annat, lite äldre alternativ till grädde är Planti Dessert Visp. Den är dock mjukare och tjockare i konsistensen än såväl Fazers som Oatlys alternativ, och blir mer som en tjockare kräm än grädde. Den håller inte heller formen vid spritsning. Även denna produkt har fått nytt, uppdaterat recept, och innehåller utöver glukossirap från majs bland annat certifierad palmolja.
Kall kokosgrädde
För den som är allergisk mot havre eller några andra av ingredienserna i de vispbara gräddersättningarna, eller av olika skäl vill äta helt utan tillsatser, är sannolikt kokosgrädde fortfarande det bästa alternativet, om än med en kraftig kokossmak. Ställ en burk med kokosmjölk i kylskåpet ett dygn. Skaka den inte innan du öppnar den. Det fasta lagret överst i burken går nu att vispa till en tjock gräddliknande konsistens.