Mjölkfri vispgrädde som håller formen

Saknar du grädden till våfflorna, semlorna eller den varma chokladen? Nu finns det gott om produkter på marknaden som kan stilla din längtan!

För bara några år sedan var det för de mjölkallergiker som inte heller tål soja i det närmaste omöjligt att få till något som liknade grädde. Det experimenterades med att till exempel smälta gelatinblad i havreprodukter, och resultatet var minst sagt opålitligt. Många produkter drogs dessutom med en trist eftersmak och smälte till en kladdig röra efter en stund i rumstemperatur. I takt med att marknaden för mjölkfria alternativ växt har dock utbudet av allergivänliga vispbara alternativ till grädde ökat, och att njuta av en semla, spritsa en vacker gräddtårta eller dricka varm choklad med grädde är inte längre en utopi för allergikern.

Förpackning Oatly-visp

Oatlys iMat Visp

Senast ut i raden av vispbara gräddalternativ är Oatlys iMat Visp. Den består, precis som deras övriga produkter främst av havre, men innehåller också vegetabiliska oljor (kokos och raps) samt emulgeringsmedel. Den vispas lätt till tredubbel volym, och passar alltså bra i alla situationer där ursprungsreceptet kräver vispgrädde.

Förpackning Fazer Aito oat for whipping

Fazers Aito Oat for Whipping

Ett annat fullgott alternativ till grädde är Fazers Aito Oat for Whipping, som bland annat finns att köpa på Coop, Willys, Hemköp, City Gross och ICA. Produkten är mycket snabbvispad och går också bra att spritsa som dekoration på bakverk. Från och med mars blir Aito Oat for Whipping också palmoljefri, då palmoljan ersätts av kokos- och rapsolja. En fördel med Fazers havregrädde är att den även passar glutenintoleranta, då den till skillnad mot Oatly är gjord på glutenfri havre.

Förpackningar Fazer Aito Oat custard Caramel och Choco

Vispbara såser

Fazer har även lanserat ett antal smaksatta vispbara alternativ: Fazer Aito Havrekolasås och Havrechokladsås är de första smaksatta växtbaserade dessertsåserna på marknaden. Förutom att de är veganska och därmed alltså mjölkfria, är de precis som havregrädden fria från gluten. Dessa nya smaksatta alternativ ska finnas i butiker runtom i landet någon gång under mars månad.

Precis som med tidigare gräddersättare behöver produkterna vara kylskåpskalla när man vispar dem, men till skillnad mot tidigare smälter de alltså inte ihop igen efter en stund i rumstemperatur. Konsistensen på slutprodukten är också mycket lik vanlig grädde.

Förpackning Planti dessert visp

Planti Dessert Visp

Ett annat, lite äldre alternativ till grädde är Planti Dessert Visp. Den är dock mjukare och tjockare i konsistensen än såväl Fazers som Oatlys alternativ, och blir mer som en tjockare kräm än grädde. Den håller inte heller formen vid spritsning. Även denna produkt har fått nytt, uppdaterat recept, och innehåller utöver glukossirap från majs bland annat certifierad palmolja.

Kall kokosgrädde

För den som är allergisk mot havre eller några andra av ingredienserna i de vispbara gräddersättningarna, eller av olika skäl vill äta helt utan tillsatser, är sannolikt kokosgrädde fortfarande det bästa alternativet, om än med en kraftig kokossmak. Ställ en burk med kokosmjölk i kylskåpet ett dygn. Skaka den inte innan du öppnar den. Det fasta lagret överst i burken går nu att vispa till en tjock gräddliknande konsistens.

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php