Medicinen gav livet tillbaka

Från att ha varit i princip kärnfrisk fick Susanna Linder svår astma och blev allergisk mot nästintill alla tänkbara luftburna ämnen. Men tack vare ett nytt biologiskt läkemedel har hon fått livet tillbaka.

Det började med pollenbesvär våren 2017. Sedan kom andra astma- och allergireaktioner i en strid ström. Susanna blev snuvig, hade svårt att andas och fick utslag på huden. Lukt och smak försvann och röntgenbilder visade att näsan var full av polyper. Allergierna hade orsakat kronisk bihåleinflammation. En utredning visade att hon blivit allergisk mot nästintill alla tänkbara luftburna ämnen.

– Från att ha varit i princip kärnfrisk hade jag plötsligt fått astma och blivit allergisk mot nästan allt som finns i luften, berättar Susanna Linder från Uppsala.

Blodprover visade också att hennes immunförsvar var hyperaktivt med höga nivåer av en sorts vita blodkroppar som heter eosinofiler i blodet. Kanske utlöstes reaktionen av den starka psykiska stress hon hade upplevt i privatlivet under flera år, förklarade allergologen.

En enda önskan

Stress orsakar höga kortisolnivåer i blodet. Det kan i värsta fall störa immunförsvaret och sätta i gång en massa olika reaktioner som är svåra att få stopp på. Det blir som en kollaps i kroppen.

Trots en stor mängd medicin, även kortison i två år och antibiotika i perioder, hjälpte inte alltid behandlingarna. Hon var trött, näsan rann konstant, huden fick utslag och hon, som tidigare varit aktiv inom vinteridrotter, kunde behöva inhalera mitt i samtal med andra människor.

– Andningsbesvären blev allt värre och jag behövde ta spjärn ibland för att jag inte kunde andas ordentligt. Det är nog svårt att förstå hur det är att må så dåligt men inte bli rätt behandlad trots alla mediciner. Vi människor vill alltid ha mer och mer. Men när man är sjuk är det enda man önskar att bli frisk.

Försökskanin

För några år sedan började hennes läkare tala om ett nytt biologiskt läkemedel som verkar på cellnivå. Det var nytt, dyrt och gavs bara till utvalda patienter efter noggranna genomgångar. Efter en lång väntan fick hon erbjudande om att testa medicinen. 2020 tog hon den första sprutan.

– Flera i min familj är också läkare och de oroade sig för att jag skulle vara försökskanin för en ny medicin. Visst är det en risk men jag litade på mina läkares bedömningar att den skulle kunna hjälpa mig. Dessutom mådde jag så dåligt av alla besvär, jag hade inget att förlora.

Efter bara en månad märktes effekter av medicinen. Hon kunde sänka mängden kortison, halvera antalet inhalationer, smak och lukt kom tillbaka och energin återvände. Livskvaliteten ökade markant.

– Medicinen är som ett mirakel. Jag har fått den i några år nu och jag känner mig nästan lika frisk som förut. Dagarna efter sprutan kan jag få huvudvärk, men det är hanterbart.

Fantastisk livskvalitet

Objektiva tester visar att hennes blodvärden är bättre och även omgivningen har noterat att hon ser mycket piggare ut. När hon märkte att hon inte längre reagerade på hundar vågade hon till och med skaffa hunden Bruno.

– Det var fantastiskt att jag vågade skaffa hund. Jag reagerar inte alls på honom.

Förutom denna medicin varje månad tar hon dagligen sex andra mediciner. Även om alla allergier inte försvunnit är besvären mildare och hanterbara. Står hon till exempel för länge vid tvättmedelshyllan i affären nyser hon gång på gång – men det är ju lätt att undvika, resonerar hon.

– Även om jag fortfarande nyser och har ordentlig nästäppa på morgonen så är det mycket bättre. Inte minst andningen är bättre. Jag fortsätter gärna att ta medicin om det gör att jag får en sådan här fantastisk livskvalitet.

Tack vare sprutan ser livet i dag ut ungefär som innan besvären bröt ut. Vid ett tillfälle hade receptet missats att förnyas vilket resulterade i att hon fick sprutan ett par veckor för sent.

– Det var inte alls kul. Jag märkte direkt att jag blev dålig. Det här är verkligen framtidens astmamedicin. Hoppas alla som behöver kan få tillgång till den.

Nya behandlingar av eosinofil astma

Eosinofil astma är en astmatyp som kännetecknas av höga nivåer av eosinofiler, en sorts vita inflammationsskapande blodkroppar, i blodet och i luftvägarna. Ungefär 5 procent av alla med astma beräknas ha astmatypen – och den är vanligast hos medelålders och äldre personer. Den orsakar ofta svåra besvär och sjukhusbesök, eftersom det kan vara svårt att få tillräcklig effekt av vanlig astmabehandling. Därför har en ny grupp biologiska behandlingar riktade mot just eosinofil astma blivit till stor hjälp för många, menar Christer Janson, professor och överläkare i lungmedicin och allergologi.

– De här preparaten hjälper till att blockera eosinofilerna. De verkar på lite olika sätt, men har ofta en väldigt bra effekt och få biverkningar.

Det är dock en dyr behandling, så det görs alltid en noggrann utredning innan den sätts in.

– Troligen skulle många fler av alla med svår astma ha nytta av den, men då behöver fler patienter remitteras till de sjukhusanslutna mottagningarna där behandlingen finns, säger Christer Janson.

Text Angelica Berg Foto Jens Sjunnesson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php