Många nya mjölkfria produkter i butiken

För tio år sedan var det svårt att hitta växtbaserade alternativ i butikerna. I dag är situationen en annan. I takt med att fler och fler väljer dessa produkter fortsätter utbudet att öka. Under hösten kommer inte bara en mängd nya drycker, utan också plantbaserade såser och mellanmål som kan passa allergiker.

En förpackning Oddlygood havremjölk kanelbullesmak

Marknaden verkar aldrig få nog av växtmjölk i olika former, och flera producenter har nu släppt nya varianter. Från Valio Oddlygood kommer till exempel drycken Barista Kanelbulle, som är en krämig havredryck med smak av kanelbulle. Drycken går att skumma, men kan även drickas som den är. Den är också fri från soja, palmolja och gluten.

En förpackning Farmers and chefs Barista oats karamell

Även företaget Farmers & Chef erbjuder nu en havrebaserad baristadryck för kaffe i tre varianter: Barista Oat, som är gjord på nordisk havre, och helt fri från tillsatser, samt de smaksatta dryckerna Barista Oat Caramel, och Barista Oat Taste of Vanilla.

Oatly Havredryck Vaniljsmak

Även Oatly lanserar en ny smaksatt havredryck, med vaniljsmak, som är tänkt att komplettera de redan befintliga Havredryck Choklad och Havredryck Apelsin Mango.

En förpackning Alpro rågdryck

Alpro utökar också sitt utbud med en dryck producerad i Sverige på finsk råg. Alpro Nordic Rye är enligt företaget naturligt rik på fiber, och går även den att ha i kaffet.

Efterrätter och mellanmål

Två burkar Oddlygood bake and dessert

Oddlygood har lanserat ett växtbaserat alternativ till kvarg: Bake & Dessert föreslås användas till bakning, efterrätter och mellanmål, och finns i två smaker: hallon-blåbär och vanilj. Produkterna är gjorda av kokos och havre. De är också glutenfria och fria från palmolja, samt vitaminberikade med bland annat B12, och innehåller mjölksyrabakterier.

En förpackning Kivik bowl med frukt och bär

Ytterligare en för många allergivänlig produkt är Kiviks Musteris krämiga ”bowls”, som är tre blandningar med frukt och bär i smakerna päron-jordgubb-svarta vinbär, tropisk, samt äpple-kiwi-banan. Företaget föreslår att man häller upp produkten i en skål, toppar med exempelvis fröer, müsli eller kokos och äter med sked som ett alternativ till gröt eller yoghurt.

Ett paket Semper mjölkfri fullkornsgröt

För den som trots allt vill ha klassisk gröt är det värt att notera att  det svenska företaget Enago utökar sitt barngrötssortiment med mjölkfri fullkornsgröt för barn från 1 års ålder. Utöver havre innehåller den även grahamsmjöl och lite mer fibrer för att ge en längre mättnadskänsla. Den innehåller också den prebiotiska fibern inulin. Som alla Enagos produkter är den svensktillverkad med ingredienser från svenska åkrar.

Såser

Burk med Heinz majonnäs tomatBurk Heinz majonnäs paprikasmak

Klassiska majonnästillverkaren Heinz släpper ett växtbaserat alternativ till klassisk majonnäs, lämpligt för dem som inte tål ägg. Majonnäsen finns i flera smaker.

Tacotruck mayoflaskaFarmers and chefs aioliburk

Även företaget El Taco Truck lanserar nu vegansk – och därmed äggfri – majonnäs i flera smaker. Ytterligare en nyhet på såsfronten är företaget Farmers & Chefs bearnaise, som finns i två smaker. De erbjuder också växtbaserad aioli, och Cooking Fraiche i smakerna paprika och chili, samt tomat och basilika.

Text Susannah Elers Foto Colourbox