Målade på spånskivor – tvingades flytta

Efter en renovering var Anna Söderström tvungen att ta med sig hela familjen och flytta. Detta trots att sambon hade målat om med allergivänlig färg. Misstaget var att de hade målat på en träfiberskiva, som läckte formaldehyd.

–– Jag vill inte ens tänka på hur många gånger jag har tvingats flytta på grund av grannar som röker eller gift som läcker ur byggmaterial, säger Anna Söderström.
Hon lider av kemisk intolerans (SHR) och MCS (Multiple Chemical Sensitivity). Att undvika kemikalier och mögel är enda lösningen för att kunna må bra.
–– Ju mer jag utsätter mig, desto värre blir symtomen, säger hon.
Varför just Anna fick kemisk intolerans finns ingen enkel förklaring till. Vi är alla olika känsliga, men under en period efter gymnasiet bodde hon tillsammans med sin farfar Olle, som rökte mycket.
Det var när Anna var höggravid med sitt andra barn som hon och sambon beslutade sig för att de skulle göra lite fint hemma. När de renoverade ett av rummen slog de upp en vacker väggpanel av träfiber som Annas sambo målade. Eftersom Anna är så känslig höll hon sig hemifrån i några dagar tills färgen torkat in. Men när hon kom hem kände hon direkt att någonting var fel, luften var dammig på något sätt.
–– Jag blev alldeles torr på slemhinnorna i halsen och började hosta, säger hon.
De vädrade, tvättade textilier och sanerade som galningar.
–– Jag torkade av alla ytor och slängde kläder, säger hon.
Men det var lönlöst.
–– Jag gick omkring och sniffade på allt och förstod till sist att det måste vara väggpanelen som fick mig att må dåligt. Vi bröt upp panelen, men det hjälpte inte, säger hon.

Familjen har flyttat

När träfiberskivor blöts upp kan ämnet formaldehyd, som ofta ingår i limmet, släppas ut i luften, samma ämne som finns i tobaksrök.
När Anna fött barn och skulle hem med dottern Ellie från BB, tvingades hon ta in hos en kompis.
–– Jag var så ledsen och stressad, min son Axel bodde ju kvar hemma med sin pappa, säger hon.
Familjen har nu flyttat. Radhuset i Täby utanför Stockholm är ljust och fint med många fönster med en liten trädgård där Anna odlar grönsaker. Att undvika kemikalier, som exempelvis formaldehyd, är enda lösningen för att inte må dåligt.
–– Ju mer jag utsätter mig, desto värre blir symtomen, säger hon.
När paret köpte radhuset var de mycket noggranna. De bad säljarna om att få vara där i några timmar för att få testa inomhusluften. Nu satsar de på andra material och om det ska vara trä väljer de massivt trä.
–– Det är vansinnigt dyrt men jag är så fruktansvärt överkänslig, säger hon.
Luftrenare och genomtänkt möblemang gör livet enklare. Det första de tänkte på var att inte renovera eller måla. Den tabben hade de redan gjort förut.

FAKTA:
Formaldehyd är ett ämne som kan ingå i limmet i spånskivor. Formaldehyd kan irritera ögon och slemhinnor samt ge allergi. Det finns regler för hur mycket som får läcka ut. Fråga i möbelaffären för att få klarhet i om de följer reglerna.
Källa: Riskwebben Karolinska institutet samt Kemikalieinspektionen

Namn: Anna Söderström, 42 år
Familj: Sambon Jimmy, barnen Ellie, 4 år och Axel, 7 år
Bor: Radhus i Täby utanför Stockholm
Arbete: Informationsarkitekt vid Försvarets materielverk

Text Maja Lundbäck